România, condamnată la CEDO

În 2003, pe când activa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, Emilian Eva a dispus, fără aviz medical, internarea forțată a Victoriei Lazariu la Spitalul Socola, pe motiv că „depune prea multe plângeri și are o violență exacerbată în exprimare”.

Femeia a fost târâtă de polițiști și reținută timp de 9 zile, fiind examinată de medici abia după o săptămână, când s-a stabilit că are discernământ și trebuie eliberată.

După acest episod șocant, în 2007, Eva a fost promovat la DNA, unde a instrumentat dosarul ICA. Abuzurile sale erau cunoscute la nivel instituțional, cazul fiind deja pe rol la CEDO. Cu toate acestea, procurorul nu doar că nu a fost sancționat, ci a fost pus să ancheteze un dosar de maximă importanță.

România a încălcat articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului

CEDO a stabilit că România a încălcat articolele 5 § 1 și 5 § 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, concluzionând că internarea forțată a Victoriei Lazariu a fost ilegală și că nu a existat un control judecătoresc asupra deciziei procurorului.

Această condamnare ridică semne de întrebare grave despre modul în care sistemul de justiție românesc a tolerat și chiar recompensat comportamentele abuzive ale unor procurori.

În fotografie, Victoria Lazariu, în genunchi, în cadrul ușii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, târâtă de polițiști pentru a fi internată la spitalul de boli nervoase.

Victoria Lazariu
SURSA FOTO: Ziarul de Iași