Măsurile adoptate la Bruxelles, pentru a stopa criza în zona euro, vor reprezenta cel mult o soluţie de scurtă durată, în cazul în care vor funcţiona, susţine fostul preşedinte al Comisiei Europene Romano Prodi.
Prodi crede că este nevoie de „o adevărată politică economică europeană” pentru a ieşi din această criză, informează AFP.
”Vom şti mâine dacă măsurile luate vor da rezultate pe pieţele economice, însă, în orice caz, aceste soluţii vor fi de scurtă durată”, a susţine fostul înalt demnitar european care a prezidat Comisia de la Bruxelles în perioada 1999 – 2004, perioadă ce a coincis cu introducerea monedei unice.
Conform lui Prodi, de formaţie profesor de economie, este nevoie de crearea unor instrumente de politică economică pentru întreaga zonă euro, pentru a evita „dezastre” precum criza din Grecia, iar aceste instrumente trebuie create ‘rapid şi de o manieră credibilă.
”Este nevoie de construcţia unei politici economice alături de politica monetară comună (existentă), o politică suficient de puternică pentru a impune şi a asigura respectarea unor reguli comune”, a mai arătat Romano Prodi într-un cotidian italian.
Prodi a subliniat faptul că, în absenţa unei strategii comune puternice, o problemă de dimensiuni modeste, aşa cum era deficitul bugetar grec, are consecinţe grave, dezechilibrând pieţele în întreaga Europă.
Romano Prodi arătat că preţul ce va trebui plătit în lipsa unei astfel de politici comune este foarte ridicat, susţinând că jumătate din suma prevăzută în cadrul planului de salvare al Greciei, de 110 milioane, „este deja pierdută din cauza creşterii dobânzilor pentru datoria publică elenă”.