„Nu înţeleg de ce proiectanţii continuă să propună izolarea cu polistiren a construcţiilor noi. Nu e normal să pui oamenii să plătească pentru polistiren la construcţiile noi. Sunt foarte multe construcţii din BCA izolate cu polistiren, pentru că sunt proiectanţi care ori nu sunt informaţi, ori nu-şi fac datoria“, a declarat Niculae Duşu, preşedintele PRO BCA şi unul dintre proprietarii producătorului de BCA Celco.
Dacă pentru blocurile vechi, Duşu vede izolarea termică drept o soluţie de compromis, în cazul construcţiilor noi el susţine că un zid de BCA de 24 cm, peste care se aplică polistiren de 5-10 cm, poate fi înlocuit cu un zid de BCA de 35 cm sau chiar de 40 cm, fără a pierde din proprietăţile termice.
Preşedintele patronatului cataloghează soluţia termoizolării drept una costisitoare şi consumatoare de timp. Potrivit acestuia, costurile implică manopera pentru construcţia zidului, aplicarea adezivului peste care se pune polistiren, care la rândul său trebuie prins de zid cu dibluri, urmat de un nou strat de adeziv întărit cu o plasă specială, după care urmează tencuiala.
„Cu BCA e mult mai simplu. Se foloseşte adeziv în strat subţire, care ajută la dispariţia punţilor termice, se tencuieşte zidul la interior şi exterior şi e gata. Am discutat cu organizaţiile profesionale, cu ordinul arhitecţilor, cu proiectanţii, dar producătorii de polistiren, la rândul lor, vin cu contraargumente“, concluzionează Niculae Duşu.
Citiţi în numărul următor al revistei Capital un interviu extins cu Niculae Duşu, preşedintele patronatului PRO BCA, despre piedicile întâmpinate de dezvoltarea sectorului rezidenţial.