Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, compania AdePlast atrage atenţia în numele producătorilor locali de polistiren că actul normativ determină proiectanţii, verificatorii de proiecte, experţii tehnici, executaţii, responsabilii tehnici cu execuţia, diriginţii de şantieri, proprietarii şi utilizatorii construcţiilor, autorităţi administraţiei publice, dar şi organele de control să excludă polistirenul din lucrările de reabilitare termică şi să utilizeze, în schimb, vata minerală.

„Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celelalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltică ar fi disponibilă în România la nivelul cererii sau necesităţilor“, se arată în scrisoarea redactată de AdePlast.

Compania menţionează că în România nu există fabrici de vată bazaltică şi că necesarul intern este acoperit din importuri. De cealaltă parte, fabricile de polistiren din România produc anual peste 4 milioane de metri cubi. AdePlast consideră că importul la un asemenea nivel ar necesita 50.000 de tiruri, un lucru imposibil din punct de vedere logistic, iar construcţia unei fabrici de vată bazaltică ar dura 2-3 ani.

Consecinţe dezastruoase

Producătorul de polistiren spune că această lege ar conduce la scumpirea construcţiilor noi şi a apartamentelor din blocurile vechi care au fost termoizolate. Pe lângă faptul că termoistemele cu vată bazaltică au un cost dublu faţă de cele bazate pe polistiren, criza care se va declanşa din cauza cantităţilor mici din piaţă va creşte şi mai mult costul acestui material, arată AdePlast.

În scrisoarea adresată Guvernului se mai precizează că actul normativ va duce la dispariţia unei industrii de peste 100 mil. euro şi la concedierea a peste 1.000 de angajaţi care lucrează în producţie. Lor li se adaugă peste 200 de şoferi care fac zilnic curse către 13.500 de puncte comerciale din ţară. În consecinţă, cei circa 50 de producători de polistiren din ţară sunt pregătiţi să dea în judecată statul român pentru despăgubiri.

Producătorii mai averitează că România nu va putea atrage fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor din lipsa producătorilor interni de vată bazaltică şi din cauza crizei care se va declanşa la import. Ei spun că, dacă cererea va depăşi oferta, importatorii de vată bazaltică vor creşte preţurile de vânzare.

În concluzie, producătorii mai amintesc că România este obligată ca până în 2020 să finalizeze procesul de reabilitare termică a blocurilor vechi, ca parte a unei directive europene privind eficienţa energetică. Noua lege ar putea conduce, în opinia AdePlast, la declanşarea procedurii de infringement asupra României, după modelul Ungariei, care a fost obligată să plătească peste 15.000 de euro/zi pe această temă.

Cerinţe către Guvern

AdePlast cere alinierea actului normativ la practicile Uniunii Europene prin introducerea noţiunii de termosistem sau sistem de termoizolaţie agrementat naţional şi european şi implicit referirea şi introducerea de condiţii de încadrare într-o anumită clasă de reacţie la foc a termosistemului ca tot unitar, ca întreg, şi nu a părţilor lui componente, a materialelor.

În plus producătorul cere, obligativitatea folosirii clasei de reacţie la foc “E” a polistirenului, aşa cum se procedează în Europa şi renunţarea la orice recomandări de genul “Se recomandă utilizarea materialelor şi elementelor de construcţie clasa… ”, care are caracter anticoncurenţial şi constituie un pretext pentru avantajarea unui material în detrimentul altuia.

Compania AdePlast trage acest semnal de alarmă în numele industriei pe care o reprezintă. Poziţiile sale sunt împărtăşite de producătorii români de polistiren, precum şi de producătorii europeni de materii prime BASF, Synthos, Monotez-Ravago şi Sunpor.

Citiți aici textul normativului privind securitatea la incendiu a construcțiilor