Valoarea pierderilor ar putea creşte ca urmare a faptului că mare parte a producţiei agricole din Uniunea Europeană (UE) nu va mai fi vândută pe piaţa rusă şi va rămâne în Uniune, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.
Grudev a subliniat că la viitoarea reuniune extraordinară a miniştrilor agriculturii din UE va cere compensaţii pentru Bulgaria pentru astfel de pierderi şi şi-a exprimat speranţa că această reuniune, la care urmează să se discute despre embargoul rus şi posibile compensaţii pentru agricultorii afectaţi, va fi organizată până la sfârşitul lui august.
Ministrul bulgar a mai menţionat că, împreună cu omologul său de la Externe, a lansat un studiu privind terţe pieţe pentru produsele bulgăreşti.
De la Budapesta, ministrul de externe ungar Tibor Navracsics a indicat într-o postare pe Twitter că sancţiunile împotriva Rusiei ar urma să coste agricultura Ungariei 80 de milioane de euro pe an reprezentând exporturi pierdute, a relatat MTI. Ministrul de externe ungar a adăugat că se aşteaptă la compensaţii din partea Uniunii Europene.
Comisarul UE pentru comerţ Karel De Gucht a afirmat vinerea trecută că va fi pus la dispoziţia statelor membre un fond de 400 milioane de euro pentru a atenua efectele pierderilor înregistrate în comerţul agricol ca urmare a sancţiunilor, aminteşte MTI.
Rusia a răspuns săptămâna trecută sancţiunilor instituite de statele occidentale pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei printr-un embargou asupra majorităţii produselor agroalimentare importate din ţările care au adoptat aceste sancţiuni. Interdicţia vizează îndeosebi carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.AGERPRES