Această reacție a fost posibilă în industria auto, cel puțin temporar, datorită faptului că cele mai dure măsuri nu se aplică deocamdată Canadei și Mexicului, care beneficiază de scutiri datorită conformității cu acordul comercial CUSMA/USMCA.

Noile tarife din SUA lovesc industria auto

Totuși, începând de joi, tarifele aplicate importurilor din Canada urmează să crească. Estimările arată că tariful mediu va urca de la 2,5% la 3,5%, o majorare considerată semnificativă, chiar dacă este mai redusă decât cele aplicate altor state.

„Tarifele mult aşteptate din partea SUA sunt mari şi cu aplicare largă, dar, esenţial, exclud Canada şi Mexicul (cel puţin pentru moment) datorită conformităţii cu acordul CUSMA/USMCA”, au declarat economiştii de la RBC Capital Markets, conform CNBC.

Aceste măsuri tarifare au generat o stare de neliniște în rândul investitorilor

În paralel, o taxă generală de 25% pentru toate vehiculele importate intră în vigoare de joi, iar o altă taxă pentru componente auto este programată să fie aplicată începând cu data de 3 mai. Aceste măsuri tarifare au generat o stare de neliniște în rândul investitorilor, corporațiilor internaționale și partenerilor comerciali ai SUA, din cauza introducerii bruște.

Reacțiile pe bursele internaționale nu au întârziat să apară. Acțiunile producătorilor auto germani Volkswagen, Mercedes-Benz Group și BMW au înregistrat scăderi de aproximativ 4%, în timp ce titlurile Stellantis, companie listată la Milano și deținătoare a unor mărci precum Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler și Peugeot, au scăzut cu 8%. În Statele Unite, și acțiunile Ford și General Motors s-au depreciat cu aproximativ 4%.

„Această creştere este semnificativă, dar pare modestă în comparaţie cu tarifele dramatic mai mari impuse altor ţări”, au adăugat analiştii Nathan Janzen şi Claire Fan.

parc auto, masini, SUA
SURSA FOTO: Dreamstime

Există o incertitudine majoră în ceea ce privește impactul pe termen mediu și lung

În ciuda unei reziliențe inițiale observate în sector, există o incertitudine majoră în ceea ce privește impactul pe termen mediu și lung. Excluderea temporară a Canadei și Mexicului nu oferă garanții pe termen lung, iar introducerea taxelor ridicate este așteptată să ducă la creșteri de prețuri semnificative și la o scădere accentuată a vânzărilor de autovehicule în lunile următoare. Epuizarea stocurilor existente va expune consumatorii la prețuri mai mari, într-un context în care marjele de profit ale producătorilor sunt deja reduse.

„Impunerea acestor tarife va duce, cel mai probabil, la creşteri semnificative de preţuri şi o scădere abruptă a vânzărilor auto în lunile următoare. Avem acum confirmarea că va exista un impact substanţial asupra producătorilor, în special pentru Porsche AG, Stellantis şi Volvo Cars, dar şi pentru Mercedes, BMW şi Volkswagen”, a susținut Thomas Besson, şeful departamentului de cercetare auto la Kepler Cheuvreux.

Investitorii sunt tot mai prudenți, reducându-și expunerea în sectorul auto. Impactul tarifelor va fi deosebit de sever pentru companii precum Porsche AG, Stellantis, Volvo Cars, dar și pentru marii producători germani Mercedes, BMW și Volkswagen. Dintre companiile europene importante, singura care nu este afectată de noile măsuri este Renault, deoarece nu are o prezență directă pe piața din America de Nord.