Toate societatile comerciale implicate in producerea si comercializarea alimentelor ar trebui sa fie inchise daca actele normative aflate in vigoare ar fi respectate. Este vorba de Ordinul ministrului sanatatii publicat in Monitorul Oficial in data de 18 octombrie 1995, care prevedea obligativitatea implementarii sistemului HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) in toate societatile de acest gen. HACCP este un sistem riguros de control al sigurantei alimentelor implementat in 160 de tari, fiind totodata un criteriu esential in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In respectivul act normativ se prevede: „unitatile mari de alimentatie publica de interes turistic, localurile cu stele, localurile de categoria I, laboratoarele de cofetarie” trebuie sa obtina certificatul HACCP in termen de un an de zile; „celelalte unitati de alimentatie publica si colectiva” in termen de doi ani de zile, iar „unitatile de comert alimentar, de depozitare, de transport alimente si bauturi, in termen de trei ani”. Pentru industria alimentara finalizarea implementarii sistemului HACCP era prevazuta in termen de cinci ani de la data publicarii respectivului act normativ in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca, din 2000, toate societatile de profil ar fi trebuit sa detina evaluarea HACCP. Numai ca realitatea este de-a dreptul stupefianta: in cei peste sase ani de la publicarea acestui act normativ, nici macar o singura societate nu a obtinut certificatul, dupa cum ne-a declarat Costin Maruta, directorul Centrului de informare pentru industria alimentara, Calita.
Organele de control ar ramane fara ciubucuri
Cum prin actul normativ direct raspunzator pentru implementarea sistemului HACCP este Institutul de igiena si sanatate publica (IISP), am incercat sa aflam care este situatia exacta. Un oficial al IISP ne-a sintetizat: „partea de sanatate publica din Ministerul Sanatatii a inceput demersurile dupa care a pasat pisica in curtea Ministerului Agriculturii, care raspunde de partea veterinara. La randul lui, Ministerul Agriculturii, dupa ce a vazut ca nu este chiar asa usor de implementat, a pasat pisica iarasi la Ministerul Sanatatii. Pana la urma, cum securitatea alimentara a oamenilor tine de Ministerul Sanatatii, se pare ca tot noi va trebui sa luam initiativa unor pasi concreti”.
„Noi am acreditat specialisti care sa implementeze HACCP, dar acestia au obtinut diplomele si fie au aplicat numai notiuni de igiena, fie pur si simplu nu s-au mai ocupat de HACCP. In momentul de fata Comisia Nationala HACCP a intocmit un proiect de implementare a sistemului in unitatile cu profil alimentar. Acest proiect prevede instruirea inspectorilor din Directiile de Sanatate Publica Judetene”, a precizat dr. Adrian Albu, secretarul Comisiei Nationale HACCP. Potrivit unor surse din Ministerul Sanatatii, la tergiversarea implementarii acestui proiect au contribuit mai multe interese. In primul rand laboratoarele de analize private, intrucat numarul de analize ar scadea radical, deci si incasarile. In al doilea rand, organele de control nu ar mai avea aceeasi „recolta” de cadouri o data ce toate unitatile ar avea implementat acest sistem care elimina majoritatea deficientelor.
„Pentru anul viitor, Ministerul Agriculturii va intensifica eforturile pentru implementarea HACCP, intrucat nu putem vorbi de integrare europeana atata timp cat nu indeplinim nici cele mai elementare norme. In luna ianuarie 2002 vom organiza intalniri cu patronatele, in care vom stabili termene realiste, dar ferme, pe care le vom urmari. In viitorul apropiat trebuie sa ne asteptam la cazuri de fabrici inchise pentru ca nu au HACCP”, a subliniat Mihai Lungu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Certificatul de calitate te scoate din bucluc
Costurile implementarii acestui sistem ne sunt prezentate de Costin Maruta: „Instruirea personalului se ridica la circa o suta de dolari pentru fiecare persoana, iar consultanta pentru implementarea sistemului variaza intre 3.500 si 8.000 dolari. Cel mai costisitor este pasul al treilea, implementarea efectiva, care poate presupune modificari ale spatiilor de productie, retehnologizari etc.”
Anul trecut, prin finantari externe, Calita a oferit consultanta gratuita pentru 12 societati din domeniu alimentar pentru implementarea HACCP. Din pacate, nici macar o singura societate nu a continuat demersurile pentru obtinerea evaluarii HACCP.
Gelu Dragomir, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, ne-a precizat: „ARC este de acord cu HACCP, dar totodata nu-si poate obliga membrii sa implementeze acest program. Totalul dezinteres fata de HACCP este cauzat si de autoritatile statului, care nu au facut nimic pentru urmarirea implementarii HACCP.”
SC Angst SA, unul dintre cei mai importanti producatori de carne bucuresteni, a inceput demersurile pentru obtinerea HACCP abia in urma cu o luna si jumatate: „Stiu ca daca o luam dupa litera legii, toti producatorii ar fi trebuit sa fie inchisi. In momentul in care am aflat de HACCP si de legislatia existenta, am inceput demersurile pentru implementare. Potrivit calculelor noastre, costurile depasesc 30.000 de dolari, nefiind la indemana oricui”, ne-a declarat Sorin Minea, director general SC Angst SA.
„Marea problema a HACCP este reprezentata de totala neinformare a agentilor economici de catre autoritati, cu toate ca exista cadrul legal. Spre exemplu, eu am aflat de HACCP in Grecia, luand imediat decizia implementarii. Speram ca pana la sfarsitul lunii sa avem recunoasterea oficiala, a precizat Daniela Rasvanis, director Ifantis Romania SRL.
In momentul de fata o singura societate din industria carnii s-a preocupat de implementarea unui sistem de control al calitatii; este vorba de Cris-Tim care, in urma cu o jumatate de an, a obtinut certificatul ISO 9002 (un standard superior HACCP).
„Criteriul calitatii este din ce in ce mai important in alegerea pe care o face cumparatorul; ISO ne permite un control permanent al calitatii produselor. Totodata, aparitia unor situatii neplacute de genul celei cu care s-a confruntat recent un alt producator bucurestean sunt eliminate.”, explica radu Timis, director general Cris Tim.
Producatorii de alimente sunt la marginea legii
13 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 13 decembrie 2001, 14:00
Toate societatile comerciale implicate in producerea si comercializarea alimentelor ar trebui sa fie inchise daca actele normative aflate in vigoare ar fi respectate. Este vorba de Ordinul ministrului sanatatii publicat in Monitorul Oficial in data de 18 octombrie 1995, care prevedea obligativitatea implementarii sistemului HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) in toate societatile de acest gen. HACCP este un sistem riguros de control al sigurantei alimentelor implementat in 160 de tari
Etichete: arhiva,
haccp,
minister
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook