Alcoa, liderul mondial în producția de aluminiu, a anunțat zilele trecute că închide sau suspendă producția pentru 12% din capacitate, în încercarea de a diminua costurile și ca răspuns la scăderea prețului aluminiului.
În trimestrul patru din 2011, Alcoa a raportat pierderi operaționale de 193 milioane de dolari, reprezentând 0,18 dolari pe acțiune, excluzând factorii excepționali.
De altfel, prețul aluminiului a scăzut în trimestrul patru din 2011, în comparație cu aceeași perioadă din 2010, de la aproximativ 2.450 dolari pe tonă (cât era în decembrie 2010) la 1.980 dolari pe tonă.
În ceea ce privește producătorul local Alro, oficialii companiei au declarat că peste 70% din producţie merge la export. În 2011, exporturile Alro au ajuns la 525 milioane de dolari. ”Din această sumă, 220 milioane de dolari au reprezentat produse cu valoare adăugată ridicată”, a spus Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina. Potrivit acestuia, anul trecut Alro a intenționat să producă la capacitate maximă, având în vedere că din 2008, de când s-a declanșat criza, a funcționat cu 75% din total capacitate.
Totodată, din cauza faptului că Hidroelectrica a redus livrările de energie către Alro cu circa 70%, compania a fost obligată să închidă o nouă hală de producție în care investise 10 milioane de dolari. Alro Slatina este cel mai mare consumator de electricitate la nivel local.