Producătorii de armament din mai multe state europene fac angajări. Au nevoie de mai mult personal întrucât a crescut numărul comenzilor de arme în urma războiului din Ucraina. Iată ce beneficii pun la dispoziția angajaților.
Cehia caută oameni care să lucreze în sectorul armanetului
Producătorii de armament din Cehia și Polonia au lansat programe de recrutare şi calificare a noi angajaţi, odată ce războiul din Ucraina a dus la un boom al comenzilor de arme, fiind cea mai mare creștere înregistrată de la Războiul Rece până în prezent.
De exemplu, STV Group (Cehia) a ajuns la un acord cu autorităţile locale din oraşul ceh Policka, unde este amplasată cea mai mare fabrică a sa, pentru a construi apartamente pentru noii angajați, apartamente finanţate de ea, a anunțat preşedintele firmei David Hac. Conform spuselor sale, STV Group a început să ofere şi foştilor săi angajaţi (pensionați) mese gratuite la cantina fabricii pentru a-i convinge să transfere mai departe expertiza lor în producţia de muniţie de tip sovietic.
„Schimbul informal de idei are efecte imediate şi excelente asupra eficienţei procesului de producţie, în special dacă relansezi producţia unor echipamente care nu au mai fost produse de mult timp”, a explicat David Hac, potrivit agenției de presă Reuters.
În prezent, preşedintele Defence and Security Industry Association (DSIA) din Cehia, Jiri Hynek, estimează că lipsa de muncitori ar putea muta transferul producţiei de armament din Europa Centrală în alte zone.
„Dacă ar dispune de suficientă forţă de muncă şi materiale, producătorii de armament din Cehia ar putea creşte producţia cu până la 20%, a estimat Hynek. Odată cu creşterea cererii, nevoia de muncitori tineri cu competenţe tehnice se va intensifica pentru o industrie care depinde de inovaţie pentru a creşte în continuare. Avem o populaţie îmbătrânită, cercetători, dezvoltatori şi inovatori în vârstă precum şi departamente tehnice şi de ştiinţe naturale care nu pregătesc oameni pe care să îi putem folosi. Avem nevoie de creştere dar nu avem de unde să luăm muncitori”, a zis el.
WB Gropul din Polonia angajează, de anul trecut, femei
La rândul său, WB Group (Polonia) a început, anul trecut, să angajeze femei care să lucreze pe liniile de asamblare.
„Odată cu creşterea comenzilor a trebuit să schimbăm sistemul de producţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al WB Group.
De altfel, PGZ (Polonia), care controlează zeci de firme care produc armament şi muniţie, a început să caute angajaţi într-o gamă largă de industrii, utilizând mesaje publicitare pe rețelele sociale, a spus directorul de resurse umane Artur Zaborek. Deși are deja peste 18.000 de angajaţi, intenționează să lanseze, anul viitor, o campanie prin care să încerce să îi convingă pe cetățenii polonezi care lucrează la şantierele navale din ţările scandinave să revină în Polonia pentru a construi nave pentru marina națională.
„Situaţia geopolitică a dus la cele mai mari proiecte de armament din istoria companiei, ceea ce înseamnă că cererea pentru muncitori calificaţi a crescut în mod dramatic”, a zis Artur Zaborek.