Măsura denumită „split TVA“ vizează încasarea TVA-ului într-un cont separat decât cel utilizat până acum şi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
„În ultimele zile, toţi partenerii sociali şi specialiştii în domeniul fiscal au evidenţiat neajunsurile majore ale acestui proiect de modificare a Codului fiscal. Suntem de acord cu toate aceste opinii şi solicităm în mod ferm Guvernului să retragă acest proiect, din orice discuţie publică“, se arată într-un comunicat al organizaţiei PRO BCA.
Patronatul sugerează, în schimb, ca în zonele cu risc potenţial de evaziune fiscală să se analizeze introducerea sistemului de taxare inversă pe baza mecanismului care este analizat acum şi la nivelul comunităţii europene.
Organizaţia mai solicită Guvernului să îşi exercite rolul de arbitru şi să se asigure că instituţiile statului emit reglementări secundare echitabile şi nediscriminatorii. Se face referire la o decizie a ANRE privind aprobarea Contractului-cadru de distribuţie a gazelor naturale. Potrivit acestor reglementari un consumator care are mai multe puncte de lucru în reţeaua aceluiaşi distribuitor este încadrat în categoriile de consumatori pe fiecare punct de lucru în parte cu consecinţa plăţii unor tarife mai mari, sugerează patronatul.
„Aceste prevederi sunt total inechitabile şi discriminatorii drept pentru care se impune modificarea acestora astfel încât încadrarea unui consumator în categorii de consum să se facă în funcţie de consumul total indifierent de câte puncte de lucru deţine în reţeaua aceluiaşi distribuitor“, mai scrie în comunicatul PRO BCA.
Producătorii de materiale de construcţii cer Guvernului stabilirea, împreună cu partenerii sociali, a nivelului salariului minim pe economie pentru anul 2018; reducerea nivelului total al contribuţiilor salariale de la 39,5% la 35%, cu o reducere de 2,5% pentru taxele aplicabile companiilor şi 2% pentru cele aplicabile salariaţilor, păstrând actualul sistem de plată al acestor contribuţii; finalizarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat şi trimiterea acestora în Parlament până la 30 septembrie; relansarea investiţiilor publice şi a proiectelor de atragere a fondurilor europene cu raportarea săptămânală a progreselor realizate, de către miniştrii implicaţi; şi solicitarea către Parlament de reanalizare a legii salarizarii unitare şi reducerea cheltuielilor nesustenabile implicate de această lege.
Din patronat fac parte companiile Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum şi compania producătoare de pastă de aluminiu, Alba Aluminiu.