In contextul acuzelor tot mai vehemente privind calitatea inferioara a mezelurilor romanesti, ARC a introdus recent programul „Marca de Calitate ARC”. Prin acesta, membrii ARC, in schimbul unor sume modice, care sa acopere costul analizelor periodice, obtin dreptul sa aplice pe eticheta unor produse sigla de calitate ARC. „Acesta este un program care a fost aplicat si in alte tari, unde a dat rezultate excelente, pentru consumatori dar si pentru producatori care, de exemplu in Macedonia, si-au sporit vanzarile cu pana la 30 la suta. Mezelurile purtand aceasta marca sunt analizate periodic in laboratorul nostru, pentru a certifica respectarea compozitiei si a garanta consumatorilor produse care isi merita pretul”, a precizat Gelu Dragomir, presedintele ARC.

Garantia continutului, nu a calitatii

Principalul criteriu pe baza caruia se acorda marca de calitate este continutul de proteina. Astfel ca, potrivit regulamentului, produsele avizate trebuie sa contina cu un procent mai multa proteina decat norma minima prevazuta de standardele profesionale ale Ministerului Agriculturii. Totusi, acest criteriu nu are in vedere departajarea originii proteinei animala – vegetala. Totodata, marca de calitate nu elimina folosirea pastei de carne dezosata mecanic (MDM), care, dupa cum recunoaste Gelu Dragomir, contine proteine inferioare calitativ si prezinta riscuri infinit mai mari de contaminare cu salmonella decat carnea.
Marca de calitate ARC nu actioneaza si asupra salubritatii produselor, presedintele ARC spunand ca asociatia nu garanteaza calitatea din acest punct de vedere. Mai mult, cu toate ca este o marca ce are in vedere consumatorii, acestia sunt tinuti departe de posibilele probleme ale producatorilor, intrucat in proiect se spune: „eventualele neimpliniri de moment ale unui participant nu vor fi cunoscute decat de catre acesta, pentru a fi luate masurile de corectie necesare”.
Pentru a beneficia de acest program, pe langa conditia minima a continutului de proteina, agentii economici mai trebuie sa satisfaca o cerinta foarte importanta, aceea de a fi membru ARC. Prin aceasta prevedere se delimiteaza clar cele doua grupuri de interese din industria carnii.
In primul rand, de la obtinerea marcii sunt exclusi din start cei care sustin pastrarea facilitatilor acordate agentilor din zonele defavorizate. „Beneficiarii de facilitati nu pot fi membrii ARC, intrucat avem interese divergente si deci nici nu pot obtine marca de calitate. Daca vor o astfel de recunoastere, sa si-o faca singuri”, spune Gelu Dragomir.
„Dupa cum se vede, s-a facut o prima discriminare intre producatori, care are la baza cu totul alte principii decat cele calitative, cu care se lauda ARC. Daca ne-am face si noi o alta marca, n-ar mai fi decat un pas pana la situatia in care fiecare, dupa cum are chef, isi face o marca de calitate pe care singur si-o acorda si o verifica. Ce sa mai inteleaga cumparatorul?”, se intreaba Claudiu Ciuciureanu, presedintele Asociatiei Investitorilor din Zonele Defavorizate.

Marca de Calitate este conditionata de interese economice

De un cu totul alt tratament beneficiaza crescatorii de animale, grupati intr-o asociatie proprie, aliata cu ARC in lupta impotriva facilitatilor acordate zonelor defavorizate. Daca ar fi sa se respecte regulamentul acestui program nici crescatorii nu ar avea acces la marca, decat daca se inscriu in grup in ARC. Numai ca pentru acestia s-a gasit o solutie: „Impreuna cu asociatia lor, ARC va forma o federatie, iar pe baza acestei colaborari, vor putea obtine marca”, a declarat Gelu Dragomir.
Aceasta situatie conflictuala a facut ca pana acum numai 11 fabrici sa obtina dreptul de a utiliza sigla. Intre ele, numai doua-trei societati sunt cunoscute.
„Daca aceasta marca de calitate se acorda si pe alte criterii in afara de cele calitative, nu este in regula. Incepe sa miroasa a santaj: „Esti cu mine ai calitate, nu esti cu mine, nu ai!”, a declarat Radu Timis, director general Cris-Tim, una dintre cele mai importante fabrici de mezeluri si care nu a solicitat marca de calitate. In opinia lui Radu Timis, calitatea garantata de ARC nu este relevanta: „Standardul de calitate ARC se refera doar la continutul de proteina a carei calitate nu poate fi controlata. In aceasta situatie, ne putem trezi cu un produs care sa contina numai proteina de soia. De asemenea MDM-ul, materie prima deosebit de proasta si riscanta, poate fi prezenta inlocuind carnea, iar ARC nu-l poate evidentia. Tot acest demers este numai pentru imagine, pentru ca singura garantie pe care o da ARC este aceea a continutului de proteina, care insa nu inseamna neaparat calitate si nu elimina principalele probleme ale mezelurilor: MDM, soia, salmonella, salubritate etc.”

Societati care au obtinut dreptul de a utiliza marca de calitate
Angst Ro Bucuresti; Cicalex Alexandria;
Carnig Giurgiu; Diana Rm. Valcea; Diavist Filipesti; Ifantis Bucuresti; Luca Brasov;
Maestro Cluj; Salsi Sinaia; Spar Slatina; Unicarm Satu Mare.

Societati care nu au solicitat marca de calitate
Cris Tim Prodcom; Campofrio; Principal Filipesti; Gourmet Bucuresti. Pe aceasta lista figureaza peste 100 de producatori de mezeluri. Majoritatea celor abordati ne-au declarat ca nu au aderat la proiect intrucat nu exista garantia calitatii.