Cultivatorii de cartofi din judeţul Covasna vor avea o producţie bună în acest an, însă preţul cartofilor va fi mai mic decât anul trecut, afirmă conducerea Direcţiei Agricole Covasna.
Directorul instituţiei, Könczei Csaba, a declarat că la ora actuală cartofii se vând cu 45-50 de bani kilogramul la producător, preţ care acoperă cheltuielile de producţie şi asigură doar un profit minim. Cererea scăzută din partea industriei HORECA, dar şi faptul că anul acesta şi alte ţări au producţii bune de cartofi, fac ca preţul să fie scăzut.
„Am estimat o producţie destul de bună în acest an, undeva la 22-23 de tone pe hectar, producţie medie pe judeţ. Spun medie, pentru că, desigur, vor fi unii care vor avea 27-28 de tone la hectar, dar alţii vor avea, probabil, 18 tone la hectar. (…) Acum oamenii au început să scoată cartofii şi pentru consum şi pentru industrializare, dar putem să spunem că anul ăsta, din păcate, preţul este destul de mic faţă de anii anteriori. Preţul s-a format undeva la 45-50 de bani maximum. Deci, ăsta nu este un preţ foarte bun, dar, una peste alta, considerăm că totuşi ar putea ieşi cu un profit mic. (…) Sunt multiple cauze pentru care preţul e scăzut: unu, cererea HORECA e mică, pentru că din cauza noului coronavirus nu funcţionează la capacitate şi doi, conjunctura internaţională alta decât pandemia, anume faptul că s-au făcut cartofi mai mulţi şi în alte ţări, deci oferta este mai mare decât cererea”, a declarat, pentru Agerpres, Könczei Csaba.
Potrivit directorului Direcţiei Agricole, preţul scăzut i-a determinat pe mulţi dintre producători să amâne cât mai mult posibil recoltarea cartofilor, în speranţa că acesta va mai creşte.
„Ritmul de recoltare e destul de scăzut, având în vedere că nu este cerere mare pe piaţă. Scot cartofi cât pot să vândă sau cât pot să depoziteze. Deci, asta este deocamdată situaţia”, a mai spus Könczei Csaba.
În luna septembrie anul trecut, cartofii s-au vândut cu 1,20 lei kilogramul la capătul parcelei, cu 20 de bani mai mult decât în anul anterior.