Producatorii de componente auto au nevoie de amanarea platii a 50% din taxa pe valoarea adaugata (TVA) pana in anul 2011 pentru a putea face fata crizei economice si scaderii vanzarilor pe piata de profil, a declarat presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe.

Potrivit acestuia, sectorul auto este strategic in economia nationala si internationala si nu cere scutirea de taxe ci doar amanarea acestora. „De exemplu, noi cerem ca 50% din plata TVA-ului aferent lunii martie 2009 sa fie amanata astfel incat sa poata fi achitata in luna martie 2011 alaturi de taxele aferene acelei luni”, a explicat Stroe.

Reprezentantul ACAROM a subliniat ca industria auto reprezinta un element important nu doar din prisma numarului de angajati din acest sector ci prin faptul ca asigura peste 10% din PIB ul romanesc.

Nu in ultimul rand, Constantin Stroie a solicitat ca pentru anul viitor lucrurile sa fie reglementate din timp in privinta programului Rabla, „astfel incat de la 1 ianuarie 2010 acesta sa demareze”.

Pe de alta parte, premierul Emil Boc a declarat ca, in principiu, din punct de vedere personal este de acord amanarea platii pentru 2011, aceasta fiind „o masura ce vine in intampinarea industriei auto”.

Premierul a precizat insa ca un raspuns clar in aceasta privinta din partea executivului ar putea veni numai dupa o analiza riguroasa a veniturilor bugetare.

De asemenea, premierul s-a declarat convins de faptul ca in aceasta primavara va avea loc o deblocare a finantarilor prin creditare, astfel incat vor creste sansele ca economia Romaniei sa se relanseze.