Producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor trebui sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), pentru o mai buna gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Producatorii sunt obligati ca, in primele 4 luni ale anului 2006, sa se inregistreze la ANPM, fiecare producator primind un numar de inregistrare ce va fi comunicat retelelor de magaz
Producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor trebui sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), pentru o mai buna gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.
Producatorii sunt obligati ca, in primele 4 luni ale anului 2006, sa se inregistreze la ANPM, fiecare producator primind un numar de inregistrare ce va fi comunicat retelelor de magazine unde isi distribuie echipamentele. Fara acest numar producatorii nu au voie sa vinda produsele.
In acest mod, fiecare producator, in functie de cota de piata, va plati inclusiv pentru gestionarea deseurilor istorice, adica cele ale caror producator nu mai exista in acest moment pe piata. Acest lucru se va intimpla pana la sfarsitul anului 2006, dupa care producatorii vor plati doar pentru gestionarea deseurilor provenite din propriile produse.
Pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, producatorii se pot asocia in organizatii colective sau pot actiona individual. In momentul de fata exista doua nuclee de organizatii, care si-au depus cererea de intentie pentru infiintarea organizatiei. Una din organizatii se ocupa de gestionarea produselor „albe” si „maro” (electrocasnice, TV, etc), iar cealalta se va ocupa de gestionarea produselor „gri” (IT).
Costurile de gestionare ale acestor tipuri de deseuri, pe care le vor suporta in prima faza producatorii, se vor concretiza in asa numita „taxa vizibila” (visible fee) care se anexeaza preturilor din magazin, astfel incit cumparatorul va sti cit va costa produsul cumparat si cit va costa reciclarea lui. Aceasta taxa nu are legatura cu taxa de mediu care este platita de catre agentii economici la Administratia Fondului pentru Mediu.
Sursa: Capital, 16 ianuarie 2006