Producătorii de făină din Asia urmează să cumpere în acest an cantităţi record de grâu din statele din regiunea Mării Negre, în condiţiile în care furnizorul lor tradiţional, Australia, se confruntă cu al doilea an consecutiv de secetă iar cererea în regiunea Asiei este în creştere continuă, susţin traderii intervievaţi de Reuters.
Numai în ultima lună producătorii de făină din Asia şi-au rezervat o cantitate de un milion de tone din noua recoltă de grâu din regiunea Mării Negre cu livrare începând din luna august, au declarat doi traderi, care se aşteaptă la un val de acorduri similare în perioada următoare.
Creşterea vânzărilor de grâu provenit din bazinul Mării Negre riscă să ameninţe poziţia Australiei de principal furnizor de grâu al Asiei, o regiune unde apetitul pentru grâu creşte odată ce expansiunea clasei mijlocii înseamnă tranziţia de la orez la tăiţei, pizza şi prăjituri.
„Chiar şi cei mai mari producători de făină, care erau clienţii fideli ai Australiei, încep să cumpere grâu din Marea Neagră datorită diferenţei de preţ şi calităţii. Grâul din Rusia şi Ucraina devine mai bun de la an la an”, a declarat un trader din Singapore.
În prezent, tona de grâu din bazinul Mării Negre cu un conţinut de proteine de 11,5% se tranzacţionează pentru 220-227 de dolari, inclusiv cost şi navlu, comparativ cu 255-260 de dolari pentru grâul similar din Australia. În mod normal, producătorii de făină sunt dispuşi să plătească o primă de 10-15 dolari pe tonă pentru grâul din Australia, care este considerat ca având o calitate mai bună.
„Este foarte greu să recuperezi terenul pierdut odată ce piaţa dezvoltă un apetit pentru un soi alternativ care nu numai că devine mai bun în termeni de calitate dar este şi mai ieftin”, a declarat un alt trader de cereale din Singapore.
Potrivit estimărilor traderilor, Indonezia ar urma să cumpere o cantitate record de 12 milioane tone de grâu în 2018, iar aproximativ jumătate ar urma să vină din Rusia şi Ucraina. Este vorba de o cantitate dublă faţă de cele trei milioane de tone de grâu pe care le-a achiziţionat anul trecut din cele două state şi totodată ar face din Indonezia cel mai mare importator asiatic de grâu provenit din bazinul Mării Negre.
Alţi importatori care recent au cumpărat grâu din Rusia şi Ucraina sunt Malaezia, Vietnam, India şi Bangladesh, susţin traderii.
Conform analiştilor de la Thomson Reuters Eikon, Asia a importat în 2017 o cantitate totală de 12,6 milioane de tone de grâu din bazinul Mării Negre, în creştere de peste 17% faţă de 10,6 milioane de tone în 2016.
În paralel, producţia de grâu a Australiei ar putea să scadă şi mai mult în acest an după ce anul trecut a atins cel mai redus nivel din ultimul deceniu, 21,2 milioane tone. „Prognoza oficială pentru 2018/19 este de 23,7 milioane tone de grâu, dar având în vedere secta din aprilie-mai, am putea să avem o producţie de doar 20 milioane de tone” a declarat Ole Houe, director la firma de consultanţă şi brokeraj IKON Commodities din Sydney. (Sursa: Agerpres)