Producătorul de materiale de construcţii AdePlast Oradea a deschis în luna februarie a acestui an o linie nouă de exporturi spre Slovacia, unde a transportat deja 26 de tone de materiale produse în Oradea. Compania vizează încă două pieţe de desfacere pentru acest an, respectiv Bulgaria şi Ucraina, deocamdată fiind în căutarea unor parteneri strategici.

„Este esenţial pentru noi şi pentru toţi producătorii români care au investit în ultimii ani în capacităţi de producţie performante, să depăşească graniţele României. Exportul este o bulă de oxigen pentru orice producător onest”, a declarat Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast.

Anul trecut, producătorul a vândut în Ungaria materiale în valoare de circa 400.000 euro şi anul acesta intenţionează să participape la licitaţiile organizate de vecinii noştri din vest pentru anveloparea blocurilor din Budapesta. Compania a fost nevoită să accepte în 2009 o reducere a preţurilor cu peste 15% şi se aşteaptă la noi presiuni şi pentru acest an.

Noi pieţe de desfacere

În Republica Moldova, AdePlast a exportat de la începutul anului peste 100 de tone de materiale de construcţii, în principal adezivi pentru gresie şi faianţă, gleturi de ipsos, mortar, vopsele şi tencuieli decorative.

„Şi pe această piaţă preţul pare să facă diferenţa, iar costul transportului scade pentru că putem produce la Ploieşti”, a mai spus Bărbuţ. Compania şi-a planificat să vândă în Moldova  între 2.500 şi 3.000 tone de materiale de construcţii, în 2010.

Compania mai exportă în Grecia şi Italia, dar intenţionează ca în acest an să intre şi pe piaţa din Bulgaria şi Ucraina.

„Ne focusăm pe găsirea unor parteneri strategici. Acum suntem în negocieri cu mai mulţi distribuitori şi lanţuri de distribuţie din aceste două ţări”, a conchis proprietarul AdePlast.

Capacitatea totală de producţie a Adeplast, pentru sectorul mortarelor, a ajuns în prezent la 700.000 de tone anual. Producţia totală de vopsea, de tencuieli decorative şi de adezivi speciali în stare umedă se ridică la 80.000 de tone.