”Industria farmaceutică este parteneră a sistemului de sănătate. În prezent, dacă analizăm structura consumului de resurse din sănătate, vedem că 21% din fondurile pentru sănătate sunt cheltuite pe medicamente, iar dacă acest procent este asemănător cu cel din ţările Europei, în România el se achită dintr-un buget pentru sănătate extrem de mic, comparativ cu restul continentului. Sistemul nu este suficient de bine finanţat nici la nivelul sănătăţii generale, nici la nivelul medicamentelor”, a declarat directorul Dragoş Damian pentru Agerpres.
El a arătat că, pe de altă parte, toate supra-reglementările din sănătate din ultimii ani au vizat numai zona medicamentelor şi aceste mecanisme au determinat fie dispariţia unor medicamente din farmacii, fie înlocuirea celor ieftine cu altele scumpe. „De ce un control mai bun al utilizării fondurilor nu se face şi la restul de 79% din resursele financiare care merg spre sănătate, şi care sunt spitalele, medicina primară şi cea de ambulator ? Şi aici ar trebui instituit un control mai bun în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor. Ideea de a introduce asigurările de sănătate voluntare, complementare şi suplimentare este necesară, pentru a atrage de la persoanele care dispun de mai mulţi bani surse în plus de finanţare. Aceste surse suplimentare vor fi administrate de operatori privaţi, în aşa fel încât banii să nu se scurgă din sistem, să nu existe abuzuri şi fraude şi ei să ajungă, într-adevăr, la pacient. Aceasta este ideea de bază: o finanţare atât din sursa publică, dar mai ales din sursa privată”, a spus Dragoş Damian.
Sursa: Agerpres
Producătorii de medicamente: ”Sistemul sanitar va fi falimentar dacă va funcționa doar din bani publici”
24 martie 2012, 10:05
Ultima modificare în 24 martie 2012, 12:05
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, Dragoş Damian, consideră că sistemul sanitar din România va fi falimentar dacă va continua să funcţioneze doar din banii publici plătiţi de cei 5,5 milioane de contribuabili care trebuie să achite serviciile de sănătate pentru toţi cei 20 de milioane de cetăţeni ai ţării.
Etichete: faliment,
medicamente,
sistem sanitar
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- SUA avertizează: Aprovizionarea cu apă ar putea provoca războaie peste 10 ani
- Graţian Gheţea: „Banca Naţională n-a ştiut că vine criza în România”
- SUA anunţă numele candidatului lor la preşedinţia Băncii Mondiale
- Nord-coreenii lansează o rachetă: Coreea de Sud şi Japonia examinează o poziţie comună
- Nabucco va decide în 2013 dacă se va lega de gazoductul Tanap
- Rusia a exportat anul trecut diamante brute în valoare de 3,8 miliarde de dolari
- UE şi pungile de plastic: E preferabil să fie scumpite, nu interzise
- Compania spaniolă FCC a terminat ultimul pilon al podului Vidin-Calafat
- AVERTISMENT: Țările care discriminează companiile comunitare, excluse de la contractele din UE
- Horia Georgescu sare de la secretar general la președintele ANI