Vânzările de PC-uri au scăzut cu 14% la nivel global în primul trimestru, conform IDC, iar în cel de-al doilea scăderea este aproape la fel de mare. Vânzările din Românie se înscriu pe același trend, cu un minus de circa 11% în primul trimestru și de aproximativ 10% în cel de-al doilea.
Cu toate acestea, lansările de noi produse nu s-au micșorat deloc. Producătorii de laptopuri (cele de desktopuri sunt deja nesemnificative) au acum oferte care acoperă nu doar orice preț, dar și orice model și orice dorință. Mă rog, orice dorință își închipuie producătorii că au consumatorii, motiv pentru care s-a ajuns la diferite forme de notebookuri hibrid, atât laptop, cât și tabletă. Drept pentru care am testat câteva modele pentru a vedea cât de potrivite sunt în utilizarea zilnică.
Să începem cu un Acer V3-772 de ultimă generație. Un desktop replacement, echipat cu ultima generație de procesoare Intel, denumită Haswell, pe tehnologie de 22 nm. Un laptop masiv, dedicat utilizării intensive, cu ecran de 17,3 inci și tastatură integrală (inclusiv numerică). Performanțele sunt asigurate de procesorul i7-4702MQ, vârf de gamă la Haswell, de cei 16 GB de RAM și de placa video Nvidia GeForce GTX 760M. Conform producătorului, laptopul este destinat și gamerilor, declarație susținută de configurație (dacă, totuși, sunteți jucător pasionat, să nu vă așteptați la super-performanțe; pentru așa ceva se va folosi în continuare desktopul). În rest, nu mai avem ce comenta, puterea de procesare (chiar și cu HDDul de 5400 rotații pe minut de 1 TB) permite Photoshop, Illustrator etc. fără probleme. Desigur, ar fi fost de preferat un SSD în locul hard discului, ca și o tastatură iluminată. Dar este foarte bine și așa, mai ales că vorbim de un preț de 4.300 lei la eMag (fără sistem de operare, care va mai necesita 500 de lei pentru un Windows 8).
Nu de același preț vorbim atunci când trecem la hibride, ultrabookuri care se pot transforma în tabletă și care au ca principal atu mobilitatea. Lenovo IdeaPad Yoga 13 arată ca un laptop normal de 13,3 inci, dar totul se schimbă în momentul în care rotiți ecranul pe spate până la 360 de grade. Adică, se „lipește“ de spatele ultrabookului și devine tabletă. Evident, touch screen și Win 8, un procesor i5, dar de generație anterioară, Ivy Bridge, SSD de 128 GB și o rezoluție a ecranului de 1.600 x 900 pixeli. Performanțele sunt echivalente echipării, adică suficiente pentru utilizare office intensivă sau vizualizare filme full HD. Desigur, pentru jocuri doar un nivel mediu spre mic.
Prețul, de care vorbeam și la început, este de cel puțin 5.000 de lei în magazine online, dar măcar este inclus sistemul de operare. În orice caz, ultrabookul va fi utilizat mai mult ca laptop decât ca tabletă, mai ales că vorbim de o „tabletă“ de 13,3 inci și 1,5 kg.
„Doi-în-unu“ tot mai mici
Mai mică este „tableta“ de la Toshiba, Satellite U920T, care are 12,5 inci.
Modelul este tot un ultrabook hibrid, numai că transformarea se face prin glisarea ecranului, deschis la 180 de grade, peste tastatură. Față de Yoga, U920T este ceva mai mic, dar nu mult mai ușor de ținut în brațe având tot 1,5 kg. Altfel, performanțele sunt asemănătoare dată fiind echiparea aproape identică (i5 Ivy Bridge cu două nuclee, SSD de 128 GB, placă video Intel HD Graphics 4000). Rezoluția ecranului este însă de 1.366 x 768 pixeli, mai potrivită pentru un laptop de dimensiuni reduse decât pentru o tabletă. Prețul, în schimb, coboară către circa 4.500 – 4.600 lei.
Cel mai mic din „gama“ testată este Sony Vaio Duo 11, un hibrid și mai ciudat, care glisează ecranul tot deasupra tastaturii, însă se blochează, atunci când este deschis, la 45 de grade. Echiparea și performanțele sunt la fel, o diferență importantă fiind rezoluția de 1.920 x 1.080 pixeli a ecranului de 11,6 inci. Dacă avem în vedere și echiparea cu un stylus, putem spune că intenția este mai degrabă de utilizare ca tabletă, nu ca laptop. De altfel, Duo 11 este singurul fără touch pad, având doar un trackpad optic, situat între tastele G și H. Iar tastele au dimensiuni mai mici decât în mod normal. Oricum, hibridul Sony, chiar dacă este din penultima generație, „ia ochii“ oricui îl vede, iar utilizarea ca echipament mobil este excelentă. Nu și prețul, de circa 6.000 lei. Rămâne însă un concurent serios pentru cine vrea un doi-în-unu ușor de purtat în geantă.
Producătorii de PC se concentrează pe laptopurile doi-în-unu
2 august 2013, 22:14
Ultima modificare în 3 august 2013, 01:14
Gama de laptopuri de pe piață este din ce în ce mai mare în ciuda scăderii vânzărilor, inclusiv în ceea ce privește notebookurile hibrid, care se transformă în tabletă
Etichete:
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Războiul dintre SUA şi Rusia se mută pe securizarea informaţiilor
- Singurul smartphone din lume prevăzut cu zoom optic 10x, disponibil în România
- Guvernele abuzează de reţelele sociale pentru a obţine informaţii private
- ADIO HACKERI: S-a inventat codul imposibil de spart
- Vremuri grele pentru CEA MAI MARE VICTIMĂ a războiului smartphone-urilor
- Vodafone România şi Orange România au semnat un acord pentru partajarea infrastructurii de reţea
- Municipiul Deva are un sistem modern de management al traficului rutier
- Proiectul Netcity, greu de judecat
- DEUTSCHE WELLE: Stop Watching Us
- Licenţele de utilizare a frecvenţelor radio destinate comunicaţiilor mobile au intrat în posesia celor cinci operatori telecom