Producătorii de energie eoliană, membri ai RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) estimează că, până la finele anului, vor mai instala circa 300 MW.
”Investitorii mizează pe implementarea rapidă a legii 220/2008. Este ultima sută de metri, toată industria așteaptă ca termenul de 1 septembrie fixat de ANRE pentru definitivarea legislației să fie respectat. Lipsesc acum aprobarea Ordonanței de Urgență care modifică legea conform cerințelor Uniunii Europene și punerea în vigoare a normelor secundare”, a declarat, pentru Capital, Dana Duică, director executiv al RWEA, organizație care grupează 92 de companii din domeniu.
România a atras până în prezent investiții de peste un miliard de euro în domeniul eolian, dar este încă departe de țintele de producție stabilite de Comisia Europeană, din cauza tergiversărilor și confuziilor legislative. De exemplu, pentru acest an, ținta din regenerabile, asumată de statul român în legea 220, este de 10% din totalul consumului brut de energie.
Cu toate acestea, în primele cinci luni ale acestui an, energia eoliană însemna doar circa 2% din consumul final, față de 10% ținta stabilită. În lege se arată că, până în 2020, producția de energie din surse regenerabile trebuie să fie de 20% din totalul consumului brut de energie, existând cote anuale individualizate. Doar proiectele care intră în operare până în 2016 pot beneficia de schema-suport cu certificate verzi.
România trebuie să sprijine investițiile în energii regenerabile, având ținte foarte clare de încurajare a producției, fixate de UE. Nerealizarea țintelor va atrage după sine amenzi semnificative din partea Comisiei Europene. Planul național de acțiune în domeniul energiei regenerabile, întocmit de Ministerul Economiei și trimis la Comisia Europeană, menționează cifre clare cu privire la capacitatea instalată, pe care o poate suporta sistemul până în 2020.
Este vorba despre 4.000 MW în eolian în 2020. Acum, în România, sunt instalați circa 700 MW în eolian, din care cele mai importante proiecte sunt dezvoltate de CEZ, EDP, Enel Green Power, Monsson.