Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii, scrie Agerpres.
"Brexit, care ar declanşa o devalorizare a lirei sterline, ar putea avea un impact serios asupra relaţiilor comerciale", a subliniat, miercuri, Coldiretti, cea mai importantă organizaţie de agricultori din Italia, cu o zi înainte de referendumul din Marea Britanie.
Coldiretti subliniază că exportatorii italieni de vinuri spumante – prosecco şi altele – ar fi printre cei mai expuşi: Marea Britanie a devenit în 2016 prima lor piaţă din lume, devansând SUA, cu o creştere a vânzărilor de 38% în primul trimestru.
Potrivit unui studiu realizat de firma americană IRI, valoarea vânzărilor de prosecco a depăşit-o pentru prima dată în acest an pe cea a vânzărilor de şampanie în Marea Britanie, consumatorii britanici preferând vinul spumant italian, mai ieftin. Dacă nu va avea loc un Brexit, este posibil ca vânzările de vinuri spumante în Marea Britanie să depăşească pragul de 600 milioane de euro în acest an.
Faptul că sectorul băuturilor, în primul rând vinurile, ar putea fi sectorul cel mai afectat de un eventual Brexit, alături de producătorii de mobilă, este confirmat şi de un studiu al firmei Nomisma, potrivit Agerpres.
Regiunile italiene cele mai sărace par a fi şi cele mai vulnerabile la un Brexit. De exemplu, 16% din exporturile regiunii Basilicata (sud), unde sunt produse în special autovehiculele de teren Jeep, au ca destinaţie Marea Britanie. De asemenea, firma Nomisma susţine că există riscul ca turiştii britanici, unii din cei mai cheltuitori turişti europeni, să sufere de o diminuare a puterii lor de cumpărare din cauza Brexit.
"O ieşire a Marii Britanii din UE nu ar fi un eveniment apocaliptic, dar, pe termen scurt, şocurile suferite de economia italiană nu sunt insignifiante", susţine Nomisma.
Cu două zile înainte de referendum, media ultimelor şase sondaje făcută de site-ul WhatUKThinks plasează cele două tabere la egalitate perfectă (50-50) în acest scrutin determinant pentru viitorul Marii Britanii, dar şi pentru restul Europei.