Atât reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente ARPIM, cât şi cei ai Asociaţiei Producătorilor Români de medicamente Generice APMGR au declarat că nu au bani pentru a plăti factura taxei clawback pe trimestrul I din 2012, care reprezintă 33,6% din vânzările lor totale de medicamente compensate, adică 439 de milioane de lei.
Potrivit legii, producătorilor care nu plătesc această taxă li se vor delista toate produsele de pe lista de medicamente compensate a CNAS.
Ministrul Sănătăţii s-a declarat îngrijorat cu privire la reacţia producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei de clawback, "care are consecinţe directe asupra accesului pacienţilor la medicamente şi asigurarea tratamentelor necesare acestora". ”Sunt preocupat de această problemă încă de la începutul mandatului. Din păcate este o situaţie pe care am preluat-o şi pe care încercăm să o rezolvăm în timp record pentru că tensiunile apărute pot duce la situaţia unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, după întâlnire.
Totuşi, întâlnirea dintre miniştrul sănătăţii şi cel al finanţelor şi producători nu a avut efecte semnificative, întrucât aceştia avertizează că vor începe să ia hotărâri pentru a-şi salva afacerile de la pierzanie: "De acum încolo, fiecare companie va decide ce va face + fie va scoate medicamente de pe listele compensate pentru a nu plăti clawback, fie le va scoate de tot din portofoliu şi de la import, fie va pleca din România. Oricum ar fi, va fi rău pentru pacienţi", a spus Dragoş Damian, preşedintele APMGR şi totodată CEO al Terapia Ranbaxy.
O altă decizie pe care ar putea să o ia producătorii este de a face concedieri, însă această măsură va genera un efectul negativ, de domino: "Un om dat afară din echipa unui producător înseamnă mai mulţi concediaţi la distribuţie şi aşa mai departe.", a declarat Sorin Popescu, şeful grupului de comunicare ARPIM.
La rândul lor, pacienţii, prin vocea lui Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Bolnavilor Cronici din România, ameninţă că vor ieşi în stradă pentru a-şi cere dreptul la tratament.