Producătorul de armament Rheinmetall înființează la Satu Mare un centru de mentenanță pentru armele din Ucraina

Sursa: Dreamstime

Producătorul german, care se așteaptă la o creștere puternică în 2023 în contextul majorării cheltuielilor militare din Europa, înființează în România un hub logistic pentru întreținerea echipamentelor militare din Ucraina. Acest centru de mentenanță se va ocupa în principal de întreținerea obuzierelor, a tancurilor, a transportoarelor blindate și camioanelor militare.

Hub logistic la Satu Mare pentru echipamente militare

Producătorul german de armament Rheinmetall construieşte un hub logistic şi de întreţinere a echipamentelor militare la Satu Mare, în România, ce ar urma să fie dat în folosinţă luna aceasta pentru a asigura service-ul armelor folosite în războiul din Ucraina, a anunţat compania duminică, potrivit Reuters.

Acesta urmează să „joace un rol central în menţinerea stării de pregătire operaţională a sistemelor de luptă occidentale folosite în Ucraina şi asigurarea disponibilităţii sprijinului logistic”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Centrul localizat în apropiere de graniţa cu Ucraina se va ocupa de întreţinerea obuzierelor, a tancurilor Leopard 2 şi Challenger, vehiculelor de luptă Marder, a transportoarelor blindate Fuchs şi a camioanelor militare.

„Este o preocupare cheie pentru noi, la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a declarat directorul general Armin Papperger într-un comunicat.

Rheinmetall a înființat un centru similar în Lituania în iunie 2022 pentru a oferi asistență pentru vehiculele NATO din statele baltice.

Anul 2023 se anunță profitabil pentru producătorul german

Amintim că, de la invadarea Ucrainei de către Rusia şi până în prezent, cotaţia acţiunilor Rheinmetall s-a dublat astfel că în prezent capitalizarea de piaţă a Rheinmetall este de 10,4 miliarde de euro. În acest context, producătorul german de armament a fost inclus în indicele bursier DAX, care regrupează cele mai importante 40 de acţiuni cotate la Bursa de valori de la Frankfurt, unde a înlocuit titlurile producătorului de echipamente de dializă Fresenius.

Prin includerea în indicele bursier DAX, titlurile Rheinmetall se alătură acţiunilor Volkswagen, Siemens sau Bayer, în timp ce acţiunile Fresenius vor fi incluse în MDAX index.

Cu sediul la Dusseldorf, vestul Germaniei, Rheinmetall produce printre altele tunul pentru tancurile Leopard 2, utilizate de mai multe armate din Europa şi care urmează să fie livrat şi Ucrainei, precum şi Panzerhaubitze 2000, un obuzier care este deja folosit de armata ucraineană.

Compania se aşteaptă la o creştere rapidă în 2023, pe măsură ce ţările europene îşi majorează cheltuielile militare ca răspuns la invadarea Ucrainei. „Vrem să participăm cu produsele noastre la creşterea bugetelor pentru capabilităţile militare”, a declarat săptămâna trecută directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger. În 2022, Rheinmetall avea 24.800 de angajaţi, cu aproximativ 1.100 mai mulţi decât în 2021. Papperger are de gând să majoreze personalul cu 3.000 de salariaţi în acest an.