”În condițiile în care producătorii de mașini și utilaje agricole se poziționează ca vectori ai evoluției sectorului agricol, aducând o abordare modernă a managementului proceselor agricole, ne bucură faptul că, încheind acest acord de finanțare, EximBank poate susține îmbunătăţirea performanţei exploataţiilor agricole și modernizarea agribusiness-ului românesc”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank, cu ocazia unei vizite la unitatea de producție a Maschio-Gaspardo de la Chişineu-Criş.
Potrivit șefului Eximbank, agricultura românească dispune de un potenţial imens de dezvoltare însă, pentru exploatarea acestuia și creşterea competitivităţii în domeniu, sunt necesare investiții care să îmbunătăţească performanţele, să revitalizeze zonele rurale și să creeze locuri de muncă.
“Avem experiență în gestionarea unor parteneriate de succes în domeniul agricol, ceea ce reprezintă un indicator clar al capacității noastre de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse și servicii la un nivel competitiv de preț, atractive pentru companiile aflate în căutarea unor soluții de dezvoltare a afacerilor”, a mai spus Traian Halalai.
La fabrica arădeană, Maschio -Gaspardo produce diferite echipamente pentru tractoare (scarificatoare, grape cu discuri, cultivatoare cu dinţi și prese de balotat). Pe lângă utilajele fabricate la Chişineu-Criş, Maschio-Gaspardo distribuie în România, prin intermediul dealerilor, utilajele fabricate în celelalte puncte de producţie ale grupului italian. Clienţii companiei sunt fermierii mari, care cumpără utilaje pentru a lucra suprafeţe extinse de teren, dar şi fermierii mici şi mijlocii.
”Am ales România ca locație pentru operațiunile noastre pentru că ne oferă un acces facil către pieţele cheie din Europa Centrală şi de Est și suntem deciși să continuăm investițiile aici pentru a ne consolida poziția de top pe piața pe care activăm”, a declarat Mirco Maschio, președintele Grupului Maschio-Gaspardo.
Recent, compania a finalizat un proiect de investiții în valoare de circa 10 milioane de euro, demarat în urmă cu trei ani, al cărei obiectiv a vizat extinderea fabricii de la Chișineu-Criș cu o nouă hală de producție de peste 8.600 mp și echiparea acesteia cu utilajele și echipamentele specifice pentru producția și asamblarea utilajelor agricole.
“Suntem încântați că am reușit să găsim în EximBank un partener care să ne susțină în demersul nostru de dezvoltare”, a adăugat Mirco Maschio.
Tradiție și dezvoltare
Grupul Maschio-Gaspardo a fost înfiinţat la Campodarsego, Italia, în anul 1964 de fraţii Egidio şi Giorgio Maschio. Având familia Maschio ca acţionar majoritar, cu 86% din capitalul social (restul de 14% din acţiuni fiind deţinute de Friulia Finanziaria FVG), grupul are în prezent peste 1.800 de angajați în toată lumea, 6 site-uri de producție, dintre care trei în afara Italiei – China, India și România, și 12 sucursale comerciale (Franța, Spania, Germania, Polonia, Ucraina, Turcia, Rusia, America de Nord, China, India, România). Cu o cifră de afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro, din care 80% se exportă în 100 de țări ale lumii, grupul este pe primul loc în Italia și printre primii producători din lume în sectorul echipamentelor agricole.
În România, grupul este prezent din 2003, în fabrica de la Chişineu-Criş lucrând în prezent aproape 450 de angajați. Maschio-Gaspardo România înregistra la finele anului trecut o cifră de afaceri de 163 de milioane de lei, mai mult cu 47% faţă de anul anterior și dublu față de 2011.
Din utilajele agricole produse la fabrica de la Chișineu-Criș mai mult de două treimi iau calea exportului, conform datelor prezentate de reprezentanții companiei.
Principala piață de export a companiei Maschio-Gaspardo România este Rusia.
“Anul trecut 40% din cifra de afaceri a fost reprezentată de vânzările pe piața din România, întrucât comercializăm și utilaje produse în alte fabrici unde suntem prezenți”, a menționat Mirco Maschio, adaugând că în acest an procentul va fi de 50%.
În ceea ce privește cifra de afaceri, președintele grupului italian a menționat că în România va depăși anul acesta 40 de milioane de euro, o creștere de peste 10% față de cea înregistrată la nivelul anului trecut.
Întrebat în ce va consta dezvoltarea companiei ca urmare a încheierii acordului cu Eximbank, Mirco Machio a menționat că planul companiei este să mărească hala de producție cu încă 20.000 de mp, să construiască o clădire de birouri care să cuprindă și zona de primire clienți. Totodată, până în 2020, compania intenționează să majoreze și suprafața alocată asamblării. În prezent, numărul de angajați a ajuns la 450 de persoane față de 326 de angajați câți erau la finele anului trecut și de patru ori mai mulți decât în anul 2010.
“Conform planului nostru de dezvoltare ne dorim să ajungem la 550 de persoane în anul 2020”, a dezvăluit președintele grupului.
Potrivit acestuia, salariul mediu brut pe unitate este de 2200 de lei la care se adaugă alte bonusuri și facilități acordate angajaților. “Nu e simplu să găsim forță de muncă. Ocupația este la un nivel extrem de ridicat aici în zonă. Am făcut campanie de recrutare și am angajat persoane și din localități de la o distanță de 30-40 de kilometri”, a mai spus Mirco Maschio.