Producătorul General Motors a fost dat în judecată. Este acuzat că spiona șoferii

General Motors

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Producătorul de autovehicule General Motors se confruntă că acuzații grave din partea statului Texas. Statul a inițiat o acțiune în instanță împotriva companiei, susținând că aceasta a instalat tehnologie de supraveghere în peste 14 milioane de vehicule, fără consimțământul proprietarilor.

Compania General Motors se confruntă cu acuzații grave din partea statului american Texas. Acestea vizează colectarea și comercializarea neautorizată a datelor despre comportamentul șoferilor, potrivit informațiilor publicate de Sky News.

Statul Texas a inițiat o acțiune în instanță împotriva General Motors

Sursa menționată notează că statul Texas a inițiat o acțiune în instanță împotriva companiei. Autoritățile americane subliniază că producătorul a instalat tehnologie de supraveghere în peste 14 milioane de vehicule. Acest lucru ar fi fost realizat fără consimțământul proprietarilor, potrivit acuzațiilor.

Autoritățile din Texas subliniază că GM ar fi vândut informațiile obținute companiilor de asigurări și altor entități, fără a informa sau a obține acordul conducătorilor auto.

Amintim că producătorul se ocupă, printre altele, de mărcile Chevrolet, Cadillac și Buick.

Datele colectate ar fi fost utilizate pentru a crea „profiluri de conducere”

Potrivit sursei menționate, datele colectate ar fi fost utilizate pentru a crea „profiluri de conducere”. Astfel, ar fi fost evaluat comportamentul a peste 1,8 milioane de șoferi din Texas.

Aceste profiluri ar fi evidențiat anumite obiceiuri considerate„negative”. Este vorba despre viteza excesivă, frânările bruște, viraje prea strânse, neutilizarea centurii de siguranță sau conducerea pe timp de noapte, printre altele. Anunțul a atras imediat reacția șoferilor, care s-au plâns împotriva unor astfel de monitorizări.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Sistemul de diagnosticare OnStar ar fi fost dispozitivul prin care s-au colectat aceste informații

Conform Sky News, sistemul de diagnosticare OnStar al companiei ar fi fost dispozitivul prin care s-au colectat aceste informații. Amintim că sistemul este instalat în majoritatea vehiculelor GM începând cu modelele din 2015.

Printre altele, impactul potențial asupra consumatorilor rămâne o preocupare. În momentul de față, nu este clar dacă aceste date au influențat direct primele de asigurare.

Procurorul general al statului Texas, Ken Paxton, a oferit mai multe informații. El a subliniat faptul că această tehnologie este invazivă și încalcă drepturile cetățenilor „în moduri de neimaginat”.

În acest context, autoritățile din Texas îi vor trage la răspundere pe cei de la GM.

„Companiile folosesc tehnologie invazivă pentru a încălca drepturile cetățenilor noștri în moduri de neimaginat. Investigația noastră a dezvăluit că General Motors s-a angajat în practici comerciale scandaloase care au încălcat intimitatea texanilor și au încălcat legea. Îi vom trage la răspundere”, a declarat Ken Paxton.

Acțiunea în instanță urmărește în principal distrugerea datelor colectate ilegal și despăgubirea șoferilor, potrivit sursei menționate.