Producătorul de dulciuri italo-olandez Perfetti Van Melle a anunţat că îşi închide afacerile din România din cauza scăderii vânzărilor pe fondul crizei economice, activităţile comerciale de pe plan local urmând să fie transferate unei terţe părţi importatoare, cu o reţea de distribuţie proprie.

„Produsele pentru piaţa românească – Mentos rola, Mentos Gum şi Chupa Chups – vor fi asigurate de către alte companii Perfetti Van Melle din Europa. Ca urmare a acestei decizii, 168 de angajaţi vor fi disponibilizaţi şi vor primi compensaţii financiare”, se arată într-o declaraţie de presă a Parfetti. Potrivit reprezentanţilor companiei, în a doua jumătate a anului 2008, primele semne ale crizei economice au devenit vizibile.

„Încă din acel moment, Perfetti Van Melle a făcut tot posibilul pentru a inversa declinul nefericit. Noi canale de distribuţie, noi strategii de publicitate şi un portofoliu diferit de produse a fost implementat. Deoarece aceste măsuri nu au produs efectul scontat, accentul a fost pus pe reducerea cheltuielilor de funcţionare şi reducerea numărului de personal”, se mai arată în declaraţia de presă.

Vânzările din 2009, la jumătate faţă de anul trecut

Cu toate acestea, impactul crizei economice a făcut ca vânzările din 2009 să fie la jumătate faţă de anul trecut, iar fabrica a funcţionat la mai puţin de 50% din capacitate.

Firma a intrat pe piaţa românească în anul 1995, iar 3 ani mai târziu a început şi activitatea de producţie într-o fabrică la Cluj. Perfetti Van Melle este o companie cu capital integral privat, prezentă în peste 130 de ţări din întreaga lume.

Compania a fost înfinţată în martie 2001 prin fuziunea companiilor Perfetti S.p.A. din Italia şi Van Melle N.V. din Olanda. În iulie 2006, grupul a achiziţionat compania spaniolă Chupa Chups.