Manufacturierii europeni au raportat, luna trecuta, o evolutie spectaculoasa a afacerii lor, in paralel cu o usoara, dar notabila imbunatatire a somajului din acest sector, fapt ce sustine teoria potrivit careia economia Europei apasa pe pedala de acceleratie. Productia a inregistrat in luna martie in zona euro cea mai rapida viteza de crestere din luna septembrie 2000 si pana in prezent, fapt confirmat de Manufacturing Purchasing Managers Index (PMI), care a crescut la 56,1
Manufacturierii europeni au raportat, luna trecuta, o evolutie spectaculoasa a afacerii lor, in paralel cu o usoara, dar notabila imbunatatire a somajului din acest sector, fapt ce sustine teoria potrivit careia economia Europei apasa pe pedala de acceleratie.
Productia a inregistrat in luna martie in zona euro cea mai rapida viteza de crestere din luna septembrie 2000 si pana in prezent, fapt confirmat de Manufacturing Purchasing Managers Index (PMI), care a crescut la 56,1 puncte de la 54,5 puncte cat fusese cu o luna in urma. Acest fapt i-a luat prin surprindere pe analisti, care estimau o valoare a indicelui de doar 55 de puncte pentru luna martie.
PMI este un indicator specific sectorului de productie. Indicele este calculat in functie de numarul de noi comenzi, nivelul stocurilor, productie, livrari si numarul de angajati. In cadrul acestuia, indicele care masoara productia a crescut in martie la 59 de puncte, cu doua puncte peste nivelul din februarie, iar cel al preturilor a fost de 58,9 puncte, comparativ cu 56,7 puncte in februarie. In ceea ce priveste numarul de angajati, indicele corespunzator a avut un avans modest luna trecuta, de 1,2 puncte, ajungand la 50,9 puncte, a doua crestere din ultimele 58 de luni.
Dupa ce NTC Economics a dat publicitatii rezultatele lunare ale sondajului pe care il realizeaza, economistii s-au aratat ceva mai optimisti si in ceea ce priveste un alt index, ce masoara evolutia economiei Statelor Unite, spunand ca, mai mult ca sigur, si acesta va fi pozitiv. Un lucru este insa cert. Productia din zona euro a depasit, pentru prima data in ultimii trei ani, sectorul manufacturier american. Majoritatea economistilor considera ca valoarea din luna martie a PMI, coroborata cu datele referitoare la increderea pe care mediul de afaceri a aratat-o in revenirea economiei europene sugereaza ca productia din zona euro se afla pe un trend ascendent, locomotiva fiind Germania. La sfarsitul lunii martie, un raport al Asociatiei Europene pentru Cercetari Macroeconomice, Euroframe, indica faptul ca increderea oamenilor de afaceri in economia germana va contribui la accelerarea ritmului de dezvoltare al zonei euro la 2,2% in acest an. Potrivit studiului asociatiei, care reuneste noua institute europene independente de cercetari in domeniul economic, productia din zona euro va avansa cu 2% in 2007, stimulata in special de investitii, comparativ cu cresterea de 1,4% consemnata in 2005. “Germania va beneficia cel mai mult, ca urmare a increderii sporite a oamenilor de afaceri in economie, ceea ce va atrage investitii”, se arata in raportul Euroframe.
In Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, PMI a crescut in luna martie la 58,1 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2000 si pana in prezent. In Franta, PMI s-a plasat la 54,6 puncte, comparativ cu 52,2 puncte in februarie, iar in Italia avansul a fost de 0,4 puncte, la 55,5 puncte. In Marea Britanie, insa, lucrurile nu stau prea bine. De la inceputul anului si pana acum, producatorii nu au reusit sa gaseasca resursele necesare pentru a-si imbunatati profitul, astfel ca trendul descendent se mentine si in martie. Cu o valoare de 50,8 puncte, PMI s-a situat luna trecuta mult sub asteptarile analistilor. Cum stau insa lucrurile in Romania? Conform Institutului National de Statistica (INS), productia industriala s-a majorat in ianuarie 2006 cu 4,2% fata de prima luna a anului precedent. Conform aceleeasi surse, indicele brut al productiei industriale a crescut cu 4,2% in ianuarie 2006 fata de luna ianuarie 2005, aceeasi crestere fiind inregistrata si in industria prelucratoare.
In cadrul anchetei de conjunctura desfasurata in luna martie 2006 de Institutul National de Statistica, estimarile managerilor evidentiaza faptul ca in urmatoarele trei luni volumul productiei din industria prelucratoare va creste in Romania, atat pe total (sold conjunctural +30%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Majorarea va fi mai intensa la intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 de salariati (sold conjunctural +50%).
Desi un studiu similar realizat in Asia indica faptul ca productia a crescut usor si in China, iar in Japonia se inregistreaza doar o mica scadere fata de nivelul record inregistrat in februarie, analistii economici nu par sa fie prea ingrijorati. Astfel ca, la nivel global, vestile din Europa sunt de departe cele care conteaza.