Datele preliminare ale recensamantului agricol realizat in luna decembrie a anului trecut evidentiaza existenta unei agriculturi de subzistenta. Activitatea agricola se caracterizeaza, la randul ei printr-un grad de modernitate scazut, care determina o productivitate scazuta, ceea ce duce la orientarea acestei activitati prioritar spre asigurarea subzistentei celor care o practica. Avand in vedere si faptul ca proprietatile mai mari de 10 hectare ocupa doar in jur de 1% din totalul proprietatilor agricole, avem imaginea unei agriculturi care ofera randamente extrem de scazute.
La recensamantul general agricol s-au inregistrat 4.759.700 unitati agricole, din care 4,736 milioane (99,5%) sunt gospodarii agricole individuale, fara personalitate juridica – o treime din totalul acestora fiind situate in doar noua judete, cele mai multe aflandu-se in judetele Prahova (4,3%) si Suceava (4%). In acelasi timp este semnificativ de aratat ca 17 judete (cu o pondere mai redusa a exploatatiilor/gospodariilor agricole individuale in total tara sub 2,3%) insumeaza 1,4 milioane de unitati agricole, detinand aceeasi pondere, respectiv o reime din numarul total al acestora la nivel national. Suprafata agricola utilizata la nivel national este de aproape 14 milioane de hectare, din care 55,4% este exploatata de gospodariile individuale si 44,6% apartine unitatilor cu personalitate juridica. Exploatatiile individuale utilizeaza 61,8% din terenul arabil, 40,5% din suprafata ocupata cu pasuni si fanete naturale si 65,3% din suprafata alocata culturilor permanente. In medie, suprafata agricola utilizata pe o unitate agricola este de 2,93 hectare. Insa exista mari diferente intre cele individuale si cele ale persoanelor juridice. Daca unei exploatatii individuale ii revin in medie 1,63 hectare, unei asociatii cu personalitate juridica ii revine o suprafata de 269,3 hectare. Judetele in care suprafata unei exploatatii agricole se situeaza peste media pe tara sunt Constanta (5,82 ha), Timis (5,57 ha) si Caras-Severin (5,57 ha). Datele recensamantului agricol, chiar daca sunt provizorii, confirma existenta unei agriculturi care se executa pe o suprafata extrem de faramitata, spre deosebire de situatia existenta in tari cu agricultura dezvoltata. De exemplu, in Germania o gospodarie detine in medie 32,11 hectare, iar in Austria 16,25 hectare. Structura celor peste 23 de mii de unitati cu personalitate juridica ce desfasoara activitati agricole este compusa din societati/asociatii agricole, societati comerciale, unitati ale administratiei publice, unitati cooperatiste, etc., a caror recenzare s-a efectuat indiferent de forma de proprietate si modul de detinere a terenului utilizat (in proprietate, in concesiune, in arenda, cu titlu gratuit sau alte moduri).
Exploatatia agricola medie are sub trei hectare
Pe categorii de folosinta, terenul arabil detine cea mai mare pondere, 8,75 milioane de hectare, urmat de pasuni si fanete – 4,63 milioane de hectare, culturi permanente – 343.900 hectare si gradini familiale – 202.100 hectare. Din intreaga suprafata agricola utilizata la nivel national, doar 2,9% este irigata, insumand 408,4 mii hectare. Ponderi semnificative, cu mult peste media pe tara, s-au inregistrat in judetele: Neamt – 18,7%, Braila – 17,5%, Ialomita – 14,4%, Galati – 10,6%, Constanta – 9,5%, Tulcea – 7,6%. Suprafetele cu pasuni si fanete naturale ale exploatatiilor agricole individuale inregistreaza ponderi mai ridicate in suprafata agricola utilizata a judetului, peste media pe tara, in zonele cu relief de deal si munte, respectiv judetele Harghita (71,4%), Maramures (67,8%), Bistrita-Nasaud (56,8%), Hunedoara (58,1%), Brasov (45,7%), Alba (45%).
Numarul tractoarelor fizice aflate in proprietatea unitatilor ce desfasoara activitati agricole este de 173,4 mii, din care 133 mii sunt in proprietatea exploatatiilor agricole individuale si 40,4 mii in proprietatea unitatilor cu personalitate juridica.
Aceasta diferenta provine din faptul ca nu s-au inregistrat tractoarele aflate in proprietatea unitatilor specializate, prestatoare de servicii (inclusiv agricole), care nu au facut obiectul recensamantului. Judetele in care ponderea tractoarelor fizice detinute de exploatatiile agricole individuale depaseste 76,7%, sunt: Caras-Severin (98%), Maramures (96,6%), Hunedoara (94,4%) si Salaj (93,3%). Suprafata de teren arabil ce revine, in medie, pe un tractor, in totalul unitatilor agricole, este de 50,5 ha. La exploatatiile agricole individuale, aceasta suprafata este de 40,7% ha, iar la unitatile agricole cu personalitate juridica, de 82,9 ha. Cele mai bogate judete sunt Harghita si Maramures, cu cate 13 ha pentru un tractor, cele mai sarace fiind Botosani si Neamt – cu peste 100 hectare.
In ceea ce priveste efectivele de animale, cele mai multe sunt cele de porcine – 8,2 milioane, urmate de ovine – 7,2 milioane, bovine – 2,8 milioane, cabaline – 909 mii si caprine – 737 mii. Din aceste punct de vedere, cel mai bogat este judetul Timis, care dispune de cele mai mari efective de porcine si ovine. Fata de ceea ce se cunostea, doar numarul de porcine a crescut semnificativ, efectivul de bovine inregistrand o scadere comparativ cu prognozele initiale.
Desi au fost anuntate doar estimativ, datele legate de populatia ocupata din agricultura releva doar 28,3% din totalul populatiei ocupate, respectiv 2,211 milioane de persoane. Aceasta cifra este mult mai mica decat cea utilizata in mod curent in statisticile oficiale, unde Romania figureaza cu aproximativ 40% din totalul populatiei active ocupata in agricultura.
Productia agricola a Romaniei se obtine cu sapa si harletul
10 iulie 2003, 12:00
Ultima modificare în 10 iulie 2003, 15:00
Datele preliminare ale recensamantului agricol realizat in luna decembrie a anului trecut evidentiaza existenta unei agriculturi de subzistenta. Activitatea agricola se caracterizeaza, la randul ei printr-un grad de modernitate scazut, care determina o productivitate scazuta, ceea ce duce la orientarea acestei activitati prioritar spre asigurarea subzistentei celor care o practica. Avand in vedere si faptul ca proprietatile mai mari de 10 hectare ocupa doar in jur de 1% din totalul proprietatilo
Etichete: agricola,
agricole,
arhiva,
individuale,
milion,
suprafata
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum cresc costurile creditelor de consum
- Stirile TV sunt in pana de telespectatori
- Romanii nu s-au plictisit inca de publicitate
- Sarea-n bucate Managementul Resurselor Umane
- Cat de mult rezisti fara somn?
- Strategie pentru pastrarea talentelor
- Hotararea nr. 400 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
- Statul renunta la 4% din Produsul Intern Brut
- Firmele de peste Ocean au planuri mari pentru Romania
- Avioanele Tarom ne costa 400 milioane USD