Potrivit ultimelor prognoze, anul acesta va fi un an agricol prost, cu o producţie de grâu cu 40% mai mică. Acest lucru va avea impact direct asura inflaţiei, a contracţiei economice din acest an şi a scăderii nivelului de trai.

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România a avertizat asupra faptului că, potrivit estimărilor proprii, producţia de grâu din acest an va fi cu 40% mai mică decât în anul precedent. INflaţia va simţi direct impactul unei producţii slabe, deoarece produsele de panificaţie ocupă o pondere consistenă din coşul inflaţiei. De asemenea, pâinea este unul dintre produsele de larg consum.

Într-un an în care industria şi serviciile înregistrează un recul, turismul oricum este la pământ iar transporturile nu pot să fie motorul economiei, PIB-ul se baza pe agricultură, ca ultimă soluţie. Dacă şi aici se va înregistra o scădere masivă, atunci anul acesta va fi unul cu o contracţie economică serioasă.

Aceste aspecte cumulate, duc la un peisaj sumbru: preţuri mai mari şi restrângerea locurilor de muncă. Mai trebuie luat în calcul şi numărul mare de români implicaţi în agricultură. Procentul de populaţie activă este unul dintre cele mai mari din UE.

Dacă producţia de grâu va înregistra o scădere atât de semnificativă, atunci nu ne rămâne decât să sperăm că la alte culturi se vor înregistra producţii mai bune.