În ciuda crizei economice şi a scăderilor înregistrate în toate domeniile de activitate, producţia de autoturisme a companiei autohtone Dacia Piteşti a crescut cu 21,7% în luna iulie a acestui an, ajungând la 34.517 unităţi, comparativ cu iulie 2008, când au fost produse 27.028 de maşini. Producţia a crescut şi faţă de luna iunie a acestui an, cu 28%.

Creşterea se datorează în totalitate avansului înregistrat la export şi comenzilor primite din statele Uniunii Europene care au implementat programe de tip „Rabla”, pentru stimularea pieţelor auto, reiese din statisticile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Comenzile de export ţin producţia „pe val”

Mai mult, compania se aşteaptă la menţinerea creşterii producţiei şi în lunile următoare, comparativ cu rezultatele anului trecut.

„Ne bazăm pe comenzile ferme pentru lunile august, septembrie şi octombrie. Deşi uzina nu lucrează în această lună (august n.r.), contractele sunt onorate, iar activitatea va fi reluată începând cu data de 31 august, cu program normal, plus în fiecare sâmbătă, până în luna octombrie”, a declarat, pentru capital.ro, vicepreşedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe.

Creşterea producţiei se observă şi în perioada primelor 7 luni din an, când au fost produse 166.706 automobile, cu 9,24% mai multe decât în aceeaşi peruioadă din 2008.

De asemenea, potrivit lui Stroe, compania din Piteşti a înregistrat creşteri şi din punct de verede financiar, cu un plus de 21% în primele şapte luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului anterior, în cea ce priveşte cifra de afaceri.

Piaţa internă nu ajută deloc

Pe de altă parte, urmând tendinţa generală a pieţei din România, vânzările de autoturisme Dacia au scăzut cu 40,44% în luna iulie, ajungând la 4.538 de unităţi, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, când au fost comercializate 7.618 maşini.

În ceea ce priveşte intervalul primelor şapte luni din an, scăderea este şi mai mare, cu un minus de 45,76%, până la 26.080 de autoturisme comercializate în acest an pe piaţa locală.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Dacia a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 2.075.188.578 euro în cursul anului trecut, situându-se astfel pe locul trei în funcţie de acest criteriu în topul companiilor româneşti pe anul 2008.