Mai exact, numărul autoturismelor produse în România, în primele cinci luni ale acestui an, a crescu cu până la 227.760 de unităţi. Aceste date au fost date luni publicității de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Potrivit sursei citate, raportat la perioada de analizată, din totalul autoturismelor produse la pe plan local, 147.295 de unităţi au ieşit pe linia de producţie de la Mioveni, în timp ce 80.465 de unităţi, de la Craiova.

Totodată, în luna mai 2023, au fost produse în România 51.125 de autoturisme, în creştere cu 28,38% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Dintre acestea, 31.929 de unităţi au fost produse în Uzina Dacia de la Mioveni, iar 19.196 de exemplare la Uzina Ford Otosan de la Craiova.

Solicitarea industriei auto din România

Amintim că, la începutul lunii iunie, industria auto din România a solicitat extinderea condiţiilor comerciale ale UE cu Marea Britanie. Acordul comercial convenit la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar prevede că 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să provină din Marea Britanie sau din UE, începând din anul 2024, pentru a evita tarifele.

La acel moment, ACAROM a explicat că producătorii care au investit masiv la începutul tranziţiei vor fi cel mai greu afectaţi de tarife pentru originea preferenţială.

„Problema este că un pachet de baterii poate reprezenta până la jumătate din costul unui nou vehicul electric. De asemenea, bateriile sunt grele şi costisitoare pentru a fi transportate pe distanţe lungi. Deci, ne confruntăm cu o mare provocare. Astăzi, industria nu are suficientă capacitate de aprovizionare cu baterii şi componente europene pentru a satisface cererea. Înăsprirea regulilor comerciale în acest moment riscă să submineze trecerea la vehiculele electrice cu tarife şi să adauge costuri inutile pentru clienţii care doresc să susţină tranziţia la electromobilitate”, a arătat ACAROM.

Producătorii,  afectaţi de tarife pentru originea preferenţială

Asociația a explicat că producătorii care au investit masiv la începutul tranziţiei vor fi cel mai greu afectaţi de tarife pentru originea preferenţială, deoarece vehiculele cu motor cu combustie vor continua să se deplaseze fără tarife.

„În acest context, industria auto naţională şi europeană solicită extinderea cerinţelor comerciale actuale până în 2027, pentru a permite timp lanţului de aprovizionare cu baterii să se dezvolte în Europa şi pentru a satisface cererea de vehicule electrice. Tarifele vor afecta atât producătorii din Marea Britanie, cât şi pe cei din UE, aşa că este vital ca Regatul Unit şi Uniunea Europeană să identifice rapid o soluţie pentru evitarea acestor tarife”, a menționat la acea dată ACAROM.