Producţia de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele 3 luni din 2024

carbune

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit INS, producția de cărbune a înregistrat o scădere cu 11,6% în primele trei luni ale anului 2024, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%.

Producţia de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele 3 luni din 2024

Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), producția de cărbune a României în primele trei luni ale acestui an a totalizat 511.600 tone echivalent petrol, înregistrând o scădere cu 11,6% (minus 66.900 tep) față de perioada similară din 2023.

În același interval de timp, importurile nete de cărbune au însumat 52.000 tep, înregistrând o creștere cu 13.700 tep (plus 35,8%) față de aceeași perioadă din 2023.

Conform ultimei prognoze a echilibrului energetic realizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, se anticipează o reducere a producției de cărbune și a importurilor pe măsură ce alte capacități de producție de energie devin operaționale. Astfel, pentru anul 2024, se preconizează o scădere cu 6,7% a producției (până la 2,525 milioane tep) și o scădere similară cu 6,7% a importurilor (până la 195.000 tep). Prognoza indică și o reducere estimată pentru anii următori: în 2025, o scădere cu 8,6% a producției (până la 2,31 milioane tep) și a importurilor (până la 185.000 tep), iar în 2026, o reducere cu 10,2% a producției (până la 2,075 milioane tep) și o reducere cu 2,5% a importurilor (până la 180.000 tep).

Sebastian Burduja: România are toate şansele să fie primul producător de gaz din Uniunea Europeană

La conferința cu tema „Provocări pentru și de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic, Burduja a comunicat că investițiile în zona de gaz sunt în grafic pentru Neptun Deep și pentru Iernut. El a adăugat că, în urma unei discuții avute săptămânile trecute cu antreprenorul Duro Felguera, se pregătesc să sărbătorească finalizarea acestei investiții la începutul lunii decembrie.

Burduja a menționat că domnul Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național, se bucură cel mai mult de această realizare, deoarece Iernutul se află în centrul sistemului energetic românesc. De asemenea, a subliniat că Mintia se încadrează în grafic. El a menționat că a observat recent imagini cu o turbină de dimensiuni record care urmează să fie livrată în România, ceea ce înseamnă o putere instalată de 1.700 de MW.

„În ceea ce priveşte investiţiile în zona de gaz, avem totul în grafic pentru Neptun Deep, avem totul în grafic pentru Iernut. La început de decembrie – am vorbit săptămânile trecute cu antreprenorul Duro Felguera – ne pregătim să fim acolo cu toţii şi să marcăm în sfârşit această investiţie. Ştiu că domnul Ivan (Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, n.r.) e cel mai bucuros că e în centru, este în inima sistemului energetic românesc Iernutul. Vom avea, deci, o investiţie finalizată şi extrem de importantă: centrala pe gaz, modernă, la Iernut. Apoi, într-adevăr, şi Mintia este în grafic. Chiar zilele trecute am văzut imagini cu turbina de dimensiuni record care urmează să fie livrată în România – şi asta înseamnă 1.700 de MW putere instalată”, a menţionat Burduja, la conferinţa cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic.

Construirea centralei în cogenerare de la Craiova

Ministrul a menționat că există planuri referitoare la construirea centralei în cogenerare de la Craiova, având o capacitate de 300 MW, cu finanțare din PNRR.

Ministrul a menționat că în continuare funcționează pe cărbune în acea locație. El a informat că procedurile de achiziție sunt în curs de desfășurare și că toate contractele premergătoare au fost semnate. Ministrul a discutat, de asemenea, despre Neptun Deep 2027, subliniind că România are șanse să devină primul producător de gaz din Uniunea Europeană.

Acest gaz ar putea fi folosit pentru producția de energie electrică în noile capacități la care se lucrează. El a menționat și proiectele referitoare la Işalniţa și Turceni, care vor aduce încă 1300 de MW. Ministrul a remarcat că lucrurile progresează în aceste proiecte și că din punctul său de vedere, evoluțiile sunt pozitive.