Florin Barbu anunță o creștere semnificativă a producției de carne românească
Florin Barbu a declarat că investițiile în dezvoltarea zootehniei vor continua, cu scopul de a asigura, împreună cu fermierii, necesarul de consum de produse din carne al României.
„Producția românească de carne a crescut anul trecut, ceea ce înseamnă că programele de sprijin alocate fermierilor din sectorul zootehnic au fost cele mai bune măsuri.
Continuăm să investim în dezvoltarea zootehniei pentru ca împreună cu fermierii să asigurăm necesarul de consum de produse din carne al României”, a scris acesta pe Facebook.
Ministrul Agriculturii a menționat că în bugetul acestui an au fost alocate 2,8 miliarde de lei pentru investiții în fermele de reproducție din sectorul creșterii porcilor, 1 miliard de lei pentru fermele de păsări și se pregătește un program de susținere a crescătorilor de vaci, prin construirea de ferme de juninci din rasa de carne.
De asemenea, Florin Barbu a subliniat că, prin Planul Național Strategic, fermierii români vor putea beneficia de fonduri pentru achiziția de scroafe de reproducție.
„Este angajamentul pe care mi l-am asumat, de a susține un sector cu potențial și a pune pe masa românilor carne și produse din carne românești”, a conchis oficialul.
Regulile europene se vor schimba peste două luni
Amintim că regulile europene privind practicile comerciale incorecte (Directiva 633) vor fi modificate în cel mult două luni, urmând modelul României. Modificările vor include același adaos comercial pentru toate produsele agroalimentare, indiferent de origine, interzicerea refacturării în magazine și limitarea expunerii produselor la raft.
Anterior, a existat un proiect de lege care propunea, printre altele, plafonarea adaosului comercial pentru toate categoriile de produse agroalimentare din România. În aceeași ordonanță de urgență a fost inclusă o modificare legislativă ce impune limitarea expunerii produselor la raft, astfel încât un producător să nu poată avea mai mult de patru fețe expuse pe raft. Această măsură vizează prevenirea situațiilor în care produsele doar ambalate sau tranșate în România ocupă mai mult de 70% din spațiul de vânzare al retailului.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a discutat cu comisarul european despre introducerea, prin Directiva 633, a interdicției refacturării în magazinele de retail din România. Scopul acestei măsuri este de a elimina practica prin care se susține că producătorii vând produse sub prețul de achiziție. În prezent, vânzările nu se fac sub acest preț, însă există contracte care permit refacturarea. Prin urmare, se dorește eliminarea unor practici precum remiza, iar rabatul a fost deja eliminat. Mai multe puteți citi aici.