În timp ce datele oficiale arată că producţia agricolă la culturile recoltate este mai mare decât în 2013, fermierii se plâng că nu au reuşit să-şi recupereze nici măcar banii investiţi în cultivare.
Datele provizorii centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că, în 2014, fermierii români au recoltat o cantitate de peste 7,37 milioane de tone de grâu și de secară, de pe o suprafață de 2 milioane de hectare. Producția de grâu înregistrată în 2014 este mai mare comparativ cu cea de anul trecut, când s-au recoltat 7,34 milioane de tone. Producția medie la hectar s-a ridicat la 3,65 de tone, depășind valoarea consemnată în 2013, de 3,55 de tone la hectar.
Cifrele mai arată că anul acesta a fost unul bun pentru cultura de rapiţă. „Este un an foarte bun la rapiță, unde avem cea mai bună producţie din 1970 încoace. Ca să fiu mai exact, anul acesta avem o producţie de 1,089 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut“, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru şi ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu prilejul vizitei efectuate în județul Mehedinți.
Pe altă parte, fermierii sunt nemulţumiţi de preţurile practicate de traderi. „Producţia este mai bună în acest an, dar preţurile sunt mai mici cu 15%-20% faţă de anul trecut. Din punct de vedere financiar, nu suntem mulţumiţi pentru că nu ne-am recuperat investiţiile şi nu avem bani pentru a investi în toamnă, în culturile de anul viitor. Fermierii sunt acum mai înglodaţi în datorii pentru că trebuie să se pregătească pentru 2015. Nu am reuşit să valorificăm ceea ce am produs pentru că avem cele mai mici preţuri din ultimii ani“, a declarat, pentru Capital, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.
Omul de afaceri din Neamţ ne-a mai spus că preţurile cerealelor din România au ajuns mai mici decât în Ucraina, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. „Spre exemplu, o tonă de orz costă 145 de euro, iar o tonă de grâu costă circa 175 de euro. Cei care au de pierdut în situaţia aceasta sunt fermierii“, a completat Tărâţă. Adrian Porumboiu ne-a spus că îi este ruşine să spună la ce preţuri se vând cerealele. În aceleaşi timp, Ştefan Poienaru, proprietarul grupului de firme Agrofam din Ialomiţa, a precizat că preţurile cerealelor sunt „mizerabile“, adică 60-65 de bani pe kilogramul de grâu. „Traderii ne dau cât şi cum vor. Producţia este slabă atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ“, a completat omul de afaceri ce deţine terenuri agricole în Balta Ialomiţei.
Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România, ne-a explicat că scăderea preţurilor cerealelor s-a produs, în mare parte, din cauza contextului internaţional şi, într-o măsură mai mică, din pricina scăderii calităţii cerealelor cauzate de condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Sudul ţării, cel mai afectat de condiţiile meteorologice
Dacă la nivelul ţării producţia din 2014 este una mai mare decât în 2013, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre zona de sud, unde ploile au făcut cele mai mari pagube. „Anul 2014 se arată mai prost din punct de vedere financiar. Recolta se va reduce cu 20-35% faţă de 2013 din cauza condiţiilor meteorologice care au dus la o întârziere a recoltării. Anul acesta am recoltat 30.000 de tone de grâu, din care am vândut 20.000 de tone. Noi am vândut la un preţ bun, adică 70 de bani per kilogram. Dar preţul pieţei este de 62-64 de bani. Acesta este cel mai mic preţ din ultimii cinci ani“, ne-a mai spus Ştefan Poienaru.
Ion Cioroianu a precizat că în unele zone din sudul ţării, unde au căzut ploile din abundenţă, grâul s-a vândut chiar şi cu 50 de bani pe kilogram.
În acelaşi timp, Cornel Stroescu, omul de afaceri care exploatează 1.500 de hectare în judeţul Mehedinţi, susţine că a obţinut 2.500 de kilograme de grâu la hectar. „Dacă înainte de ploi credeam că o să obţinem circa 5.500 de kilograme per hectar, acum am obţinut doar 2.500 de hectare. Am avut 110 hectare care au fost afectate de la 30% până la 100%. Au fost unele zone în care nu scoteam nimic“, ne-a mai spus Stroescu, preşedintele Camerei Agricole Naţionale şi reprezentanul judeţului Mehedinţi.
Aşteptări mari de la culturile de porumb şi floarea-soarelui
În schimb, ploile au ajutat culturile de porumb şi de floarea-soarelui. „Culturile de porumb şi de floarea-soarelui arată bine şi ne aşteptăm la o producţie cu 10-20% mai mare decât în 2013 pentru ambele culturi, dacă condiţiile meteorologice ne permit să le adunăm“, ne-a mai zis Cioroianu.
Potrivit datelor remise de MADR, suprafața cultivată cu floarea-soarelui în 2014 este de un milion de hectare. Anul trecut, producția de floarea-soarelui a depășit pragul de două milioane de tone, înregistrându-se astfel cea mai bogată recoltă din ultimele trei decenii. Producția medie la hectar a fost de 1,9 tone, depășind valorile consemnate în 2011 și 2012, când producția medie a fost de 1,798 tone/hectar și, respectiv, 1,31 tone/hectar.