Producţia locală de ciment a scăzut în primul semestru din acest an cu 28,8%, de la 4,9 milioane de tone în perioada corespondentă din 2008 la 3,5 milioane de tone, cantitate livrată exclusiv pe piaţa internă, potrivit datelor remise, vineri, agenţiei Mediafax de patronatul de profil, CIROM.
Datele sunt furnizate de Patronatul din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România – CIROM, pe baza informaţiilor primite de la Institutul Naţional de Statistică.
Producţia de clincher, semifabricat din care se obţine cimentul, a scăzut în intervalul analizat cu 27%, de la 3,6 milioane de tone la 2,6 milioane de tone.
Vănzările totale de ciment şi clincher au scăzut în intervalul ianuarie-iunie cu aproape 31%, de la 5,2 milioane de tone la 3,59 milioane de tone. Volumul din primele şase luni din 2008 include şi clincherul exportat, iar în aceeaşi perioadă din 2009 nu au fost consemnate livrări ale acestui produs, de ciment alb sau alte cimenturi, singurul sortiment fiind cimentul Portland, conform sursei citate.
Din datele prezentate de CIROM rezultă că România nu a exportat ciment sau clincher în primele şase luni, după ce, în acelaşi interval din 2008, vânzările externe au totalizat 109.372 de tone.
Importurile de clincher şi ciment Portland au scăzut în primele cinci luni de la 198.659 tone la 4.635 tone, respectiv de la 124.364 tone la 95.700 tone. Cea mai mare cantitate de clincher importat în intervalul ianuarie-mai a fost din Bulgaria, ţară care a fost şi unul din principalii furnizori de ciment, alături de Turcia.
Potrivit datelor CIROM, producţia locală de ciment a urcat anul trecut cu 6%, de la 10,06 milioane de tone la 10,7 milioane tone. Valoric, piaţa a crescut cu 20%, de la 2,73 miliarde lei la 3,28 miliarde lei.
Piaţa locală a cimentului este dominată de trei dintre cei mai mari producători la nivel mondial, respectiv HeidelbergCement (Germania) – prin Carpatcement Holding – , Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa).
SURSA: Mediafax