‘Cu siguranţă, numărul reactoarelor nucleare va creşte în continuare, chiar dacă nu într-un ritm la fel de rapid ca înainte’, a precizat Yukiya Amano.

Directorul general al AIEA a făcut această declaraţie la finalul unei întâlniri avute cu premierul nipon, Naoto Kan, care pledează pentru o renunţare progresivă la centralele nucleare din Japonia, ţară cu un risc seismic extrem de ridicat.

‘Anumite ţări, printre care Germania, şi-au revizuit politica în domeniul energiei nucleare, dar numeroase altele sunt de părere că au nevoie de reactoare nucleare, îndeosebi pentru a lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră şi a încălzirii climei’, a subliniat Amano. ‘În consecinţă, înainte de toate este important să se garanteze securitatea instalaţiilor nucleare’, a avertizat el.

După ce a vizitat, luni, zona Fukushima unde s-a întâlnit cu victime ale contaminării radioactive, Amano i-a dat asigurări premierului nipon că AIEA va acorda ajutor Japoniei pentru a îndepărta urmările accidentului. ‘I-am spus prim-ministrului că AIEA poate ajuta Japonia, deoarece avem cunoştinţele şi experienţa necesare pentru decontaminarea şi gestionarea combustibilului nuclear topit sau uzat’, a afirmat el.

Patru din cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost grav avariate la 11 martie în urma seismului urmat de un tsunami care a devastat regiunea Tohoku, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl, din 1986.

Aproximativ 36 din cele 54 de reactoare care există în Japonia sunt în prezent oprite din cauza unor cutremure sau din motiv că nu au mai fost reactivate după lucrări de întreţinere ca măsură de precauţie.
SURSA: Agerpres