“Tradiţional, suntem producător de mobilier şi exportator, în general, din lemn masiv. Criza economică din 2008-2009 ne-a afectat foarte mult. Volumul de producţie în România a fost în continuă scădere. Dintr-un volum de producţie estimat undeva la 1,8 miliarde de euro în România, anul 2011 a însemnat 75% din această producţie care a mers la export. Consumul de mobilă pe piaţa locală a scăzut foarte mult. Drastic au scăzut şi importurile”, a spus Toma, citat de Agerpres.
Potrivit lui, în prezent există două segmente importante în ceea ce înseamnă producţia de mobilier. “Pe deoparte, sunt marii producători, cei care în general şi tradiţional vând către export, iar, pe de altă parte, micii producători. După anii ’90, în România au apărut foarte multe firme producătoare de mobilier. În momentul acesta sunt peste 2.000 de firme înregistrate în România ca fiind producători de mobilier. Mă refer aici la mobilierul cunoscut ca fiind cel pe comandă. Acest segment a suferit extrem de mult din cauza crizei economice. Au fost extrem de multe firme care s-au închis în perioada anilor 2008-2009, altele care au trebuit să treacă prin procese de reorganizare”, a mai afirmat oficialul ACRM.
El a mai spus că 70% din volumul de mobilă la nivel naţional se face în a doua jumătate a anului. “Creşterea preţului la energie se va reflecta în preţul final, dar nesemnificativ. Pentru noi, producătorii, costurile cu energia electrică sunt nesemnificative, sub 0,5% şi s-ar putea să se reflecte într-o parte din materiile prime”, a explicat Toma.