Producţia siderurgică din România s-a prăbuşit cu 61% în primul semestru, scădere fără precedent în ultimii patruzeci de ani, şi nu va reveni la nivelurile din perioada 2004-2007 mai devreme de 10-12 ani.
„Dacă e vreodată să mai atingem o producţie anuală de şase milioane de tone de oţel (media din perioada 2004-2007, n.r.), un termen optimist ar fi de 10-12 ani”, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Călae Mândru, director în Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), cu o cotă de 35% din totalul vânzărilor de produse siderugice din România.El a adăugat că estimarea se bazează atât pe efectele crizei, cât şi pe politicile şi strategiile unor grupuri internaţionale producătoare de oţel, aplicate capacităţilor de producţie din România.
Mândru a dat ca exemplu grupul ArcelorMittal, care a închis unele din capacităţile de producţie de la Galaţi şi Hunedoara.Potrivit sursei citate, consumul intern de oţel ar putea reveni mai devreme faţă de termenul de 10-12 ani estimat pentru producţie, susţinut de importuri, ca urmare a necesarului de lucrări existent în România.
Consumul se va reduce cu 49% în acest an
În primul semestru, producţia siderugică a scăzut cu 61%, de la 2,84 milioane tone la 1,08 milioane tone. La nivelul întregului an, ARDIMET estimează că producţia se va contracta într-un ritm mai redus, cu 53%, de la 4,9 milioane tone la 2,3 milioane de tone, pe fondul consumului stocurilor existente, în prima parte a acestui an.
ARDIMET prognozează o reducere a consumului aparent de oţel cu 48% în 2009, de la 4,7 milioane tone în 2008 la 2,45 miloane tone. Consumul aparent se calculează ca suma dintre producţia internă şi importuri, minus exporturi, iar cel real este consumul aparent fără stocuri.Consumul aparent de oţel s-a diminuat în primele şase luni cu circa 50%, de la 2,36 milioane de tone la 1,19 milioane de tone.
Cei şase producători de oţel din România sunt ArcelorMittal Galaţi şi Hunedoara, Mechel Târgovişte şi Oţelu Roşu, controlate de grupul rus Mechel, TMK Resiţa, parte a grupului rus TMK, şi Tenaris Donasid Călăraşi, controlat de grupul Tenaris.
SURSA: MEDIAFAX