Rusia nu îşi va modifica planurile de dezvoltare a industriei petroliere şi nici producţia ei de petrol nu va fi afectată semnificativ, în pofida sancţiunilor occidentale, a declarat marţi ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, citat de agenţia Reuters.
Sancţiunile adoptate de statele occidentale ca urmare a acţiunilor Rusiei în Ucraina limitează posiblilităţile unora dintre marile companii petroliere ruse de a obţine finanţări şi tehnologii din exterior. Acest fapt ar putea teoretic să afecteze proiectele lor investiţionale, în special a celor de exploatare a rezervelor de petrol şi gaze în regiunea strategică a Oceanului Arctic, acesta fiind de altfel obiectivul urmărit de sancţiuni.
Totuşi, conform studiilor preliminare privind impactul sancţiunilor, producţia de petrol a Rusiei nu va scădea 'substanţial', iar previziunile nu vor fi revizuite, a susţinut oficialul rus când a fost întrebat de ziarişti ce efecte va avea ultima serie de sancţiuni asupra proiectelor de exploatare a noilor zăcăminte de hidrocarburi, mai ales a celor din zona arctică.
'Avem companii care folosesc tehnologii ruse', a argumentat ministrul, dând exemplul societăţii Surgutneftegaz, al treilea producător de petrol al Rusiei. Această companie şi Gazprom Neft sunt iniţiatoarele exploatării zăcămintelor de şisturi bituminoase, care asigură în prezent Rusiei o producţie de un milion de tone de petrol anual.
În prezent, Rusia produce zilnic circa 10,5 milioane de barili de petrol pe zi, dar cea mai mare parte a acestei cantităţi este extrasă din zăcămintele terestre din regiunea Siberiei. Totuşi, rezervele acestor zăcăminte diminuează, fapt care impune exploatarea altora, guvernul de la Moscova având în vedere în special resursele zonei arctice, a căror exploatare necesită însă investiţii majore şi tehnologii avansate.AGERPRES