Producția de petrol a Rusiei va rămâne stabilă până în 2025

petrol Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a transmis că producția de petrol a țării este prognozată să rămână stabilă până în 2025. Între timp, Moscova face planuri pentru a-și constitui mai multe rezerve de petrol.

Producția de petrol a Rusiei este prognozată să rămână stabilă până în 2025, a declarat ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin, în timp ce Moscova planifică rezerve pentru a-și face aprovizionarea mai rezistentă.

Rusia a decis să își reducă producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul anului pentru a susține prețul petrolului, care contribuie în mod esențial la veniturile sale bugetare.

Producția de petrol a Rusiei s-a dovedit rezistentă în fața sancțiunilor occidentale, sfidând previziunile privind un declin abrupt.

Producția de petrol a Rusiei, stabilă până în 2025

„Conform previziunilor actuale, producția de petrol va fi la un nivel stabil până în 2025”, a declarat Sorokin, citat de revista Neftegazovaya vertikal.

Luna trecută, JP Morgan a declarat că Rusia va putea să își mențină producția de petrol la nivelurile de dinaintea conflictului din Ucraina datorită cererii constante din partea Chinei și Indiei, dar ar putea avea dificultăți în reorientarea unor exporturi de produse petroliere din Europa.

Până în prezent, Rusia a reușit să redirecționeze exporturile de petrol din Europa către India, China și Turcia, care au cumpărat barili ieftini, în ciuda plafonului de preț de 60 de dolari impus de Grupul celor Șapte pentru țițeiul rusesc.

Vorbind despre planurile de înființare a unor depozite de petrol, Sorokin a declarat că sunt în discuție diverse proiecte.

El a spus că astfel de depozite ar crește flexibilitatea ofertei, „ținând cont de situația actuală de pe piețele internaționale, de volatilitatea ridicată a cererii și a prețurilor petrolului”, relatează Reuters.

În prezent, Rusia nu are stocuri mari de petrol, ceea ce i-ar oferi o mai mare flexibilitate în ceea ce privește producția și exporturile.

Anul trecut, un oficial rus a declarat că ar putea dura până la patru ani pentru a construi facilități de stocare de cel puțin 100 de milioane de tone, adică peste 700 de milioane de barili.

Rusia a înregistrat o creștere la exporturile de benzină

Cu toate sancţiunile internaţionale impuse de Occident împotriva sa, Rusia a înregistrat o creştere a exporturilor de benzină cu aproape 40% în acest an.

Mai exact, exporturile de benzină din Rusia au crescut cu 38% în intervalul 1 ianuarie – 15 aprilie 2023, notează jurnaliştii de la Kommersant, citând surse ce au cunoştinţă de cele mai recente date statistice de la Moscova.

În intervalul citat, exporturile de benzină ale Rusiei ar fi fost de 1,8 milioane de tone.

Producția a crescut la 11,8 milioane de tone, un plus cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce rezervele de benzină în rafinării și în bazele petroliere depășesc 2 milioane de tone.