În primele patru luni ale acestui an, România a produs o cantitate de ţiţei de 940.000 tone echivalent petrol (tep), cu 33.500 tep (-3,4%) mai mică decât cea produsă în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
În perioada ianuarie-aprilie 2023, importurile de țiței s-au ridicat la 2,734 milioane tep, mai mult cu 118.400 tep (28,4%) decât cele consemnate în aceeași perioadă din 2022.
Potrivit ultimelor estimări ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză în ceea ce privește echilibrul energetic, producția de țiței pentru anul 2023 va fi de 3,095 milioane tep, cu 2,3% mai puțin faţă de 2022. De asemenea, experții se așteaptă ca importurile să ajungă la 7,83 milioane tep (plus 6,5% față de anul trecut).
Noi resurse de țiței descoperite în România
OMV Petrom a descoperit noi resurse de ţiţei şi gaze naturale în regiunile Oltenia şi Muntenia din sudul României, investiţia în campania de foraj de explorare ridicându-se la aproximativ 20 milioane euro, a anunţat marţi compania.
Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producţia realizată de OMV Petrom în anul 2022.
Conform sursei citate, forajul de explorare şi testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 – aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.
„România produce ţiţei şi gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiţii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producţiei noastre şi la continuitatea furnizării unor produse esenţiale pentru economie”, a afirmat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare şi Producţie.
Potrivit sursei citate, una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei.
„Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei”, se mai precizează în comunicat.
Altă descoperire la Târgu Jiu
Totodată, o altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgovişte, unde au fost identificate resurse de ţiţei în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
„O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu şi au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs”, precizează sursa citată.