Pentru prima dată după destrămarea fostei URSS, producţia de ţiţei a Rusiei a atins în septembrie nivelul record de 11,11 milioane de barili pe zi, în creştere cu aproape 4% faţă de luna precedentă, arată datele preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, transmite Reuters.
Majorarea vine pe fondul negocierilor dintre principalii producători de petrol din lume, inclusiv Rusia, pentru reducerea producţiei în vederea sprijinirii preţului la ţiţei, afectat de supraproducţie. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol OPEC a convenit miercuri să-şi reducă producţia de petrol pentru prima dată în ultimii opt ani. Plafonul de producţie al OPEC a fost redus până la 32,5 – 33 milioane de barili pe zi, în ideea de a susţine preţul petrolului.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut vineri cu 0,18 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 49,06 dolari.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a dat asigurări că ţara sa va găsi mecanismele şi instrumentele necesare îngheţării producţiei, dacă Moscova ajunge la un acord cu OPEC privind limitarea producţiei de ţiţei.
În tone metrice, producţia de ţiţei a Rusiei a urcat în septembrie la 45,483 milioane, faţă de 45,309 milioane în august.
Producătorii de ţiţei din Rusia stabilesc noi recorduri după destrămarea fostei URSS, pe fondul declinului preţurilor şi al sancţiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie şi finanţare externă. Companiile au făcut eforturi să extragă mai mult ţiţei din zăcămintele vechi din vestul Siberiei şi au reuşit să deschidă câteva noi proiecte.
Principalii producători de petrol din Rusia sunt Rosneft şi Lukoil.
În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel. AGERPRES