Vinurile speciale efervescente – spumant, spumos, petiant, perlant – constituie o piata cu un puternic caracter sezonier. Sunt bauturi asociate sarbatorilor si evenimentelor festive, astfel ca, in fiecare an, in aceasta perioada, producatorii viseaza la vanzari record.

Grupa vinurilor efervescente, cu sau fara alcool, cu sau fara arome, este foarte larga. Dintre acestea, vinurile spumante sunt cele mai valoroase atat ca pret, cat si din punctul de vedere al calitatii.


Amintim faptul ca legislatia internationala interzice folosirea denumirii Champagne, respectiv sampanie, in traducere fonetica, fiind vorba de o marca inregistrata, astfel ca, produsele obtinute prin metoda traditionala franceza “champenoise”, care presupune a doua fermentare in sticla, sunt, de fapt, vinuri spumante de calitate superioara.


Pana la mijlocul anilor ‘90, consumul de bauturi efervescente a fost in crestere continua, recordul in vanzari fiind de 17 milioane de sticle/an. Ulterior, s-a inregistrat o scadere dramatica a acestui segment de produse, consumul de anul trecut fiind estimat la numai sapte – opt milioane de sticle. Cea mai mare parte din aceasta cantitate au reprezentat-o vinurile spumoase si bauturile efervescente ieftine; de asemenea, s-au vandut aproape un milion de sticle de vin spumant fermentat in rezervoare (tancuri) si doar o jumatate de milion de sticle de vin spumant de calitate superioara, obtinut prin metoda traditionala mentionata.


Pentru a avea o imagine mai clara asupra modului in care este structurata piata si a diferentelor care exista intre anumite produse, facem urmatoarele precizari: pretul la raft al unei sticle de vin spumos – un vin obisnuit, impregnat cu dioxid de carbon in momentul imbutelierii – variaza intre 50.000 si 100.000 de lei vechi; pentru un spumant – care contine dioxid de carbon de origine exclusiv endogena -, pretul variaza intre 65.000 si 120.000 de lei vechi, daca ne referim la o sticla de vin fermentat in tanc, si intre 170.000 de 400.000 de lei vechi, pentru vinul fermentat in stil “champenoise”, adica in sticla in care este comercializat.

Piata are un potential de trei ori mai mare

“Piata vinurilor efervescente are dimensiuni relativ reduse si este in scadere in ultimii zece ani”, afirma Basil Zarnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale a Viei si Vinului (ONIV).


“Anul trecut, s-au exportat aproximativ 50.000 de sticle de vin spumant, la un pret de doi dolari/sticla, avand ca destinatii principale Danemarca si Estonia. Pe de alta parte, s-au importat circa 430.000 de sticle de vinuri efervescente, din care 100.000 de sticle de vin spumant, la un pret mediu de 11 USD/sticla, principalii furnizori fiind Franta, Italia, Germania si Spania.”


Piata de vinuri spumante si spumoase este puternic afectata de sezonalitate, mai mult de 60% din totalul vanzarilor inregistrandu-se in ultimul trimestru din an.


“Romanii percep aceste vinuri ca fiind produse festive, consumate numai la ocazii speciale, rareori ca aperitiv. In alte tari, de exemplu in Italia, ele reprezinta peste 20% din consumul total de vinuri”, ne spune Elena Bolinu, asistent marketing la Cramele Halewood, unul dintre producatorii importanti de vinuri spumante dupa metoda traditionala, reprezentant in Romania al casei Chanoine. “Piata potentiala pentru anul 2010 se situeaza la un nivel de 20 de milioane de sticle. De trei ani, consumul stagneaza la nivelul actual, dar estimarile sunt de 20% – 25% crestere anuala”, ne spune Elena Bolinu.


La Pivnitele Rhein (Azuga), se produce spumant dupa metoda traditionala inca din 1892. In perioada interbelica, Rhein&Cie erau furnizori ai Curtii Regale a Romaniei. Cramele Halewwod vor lansa in anul 2006 o editie speciala a spumantului Rhein, din recolta obtinuta in podgoria de la Sebes, care apartine grupului.

Profilul consumatorului de “sampanie”

(vinuri spumante obtinute dupa metoda traditionala franceza champenoise)

• Aproape jumatate (45%) din populatia adulta din mediul urban bea astfel de vinuri speciale.

• Consumatorii sunt, in general, persoane tinere, pana in 34 de ani, necasatorite, mai degraba din regiunea sud – vestica a tarii, studenti sau cu studii superioare.

• Sunt persoane care petrec zilnic doua – trei ore in fata televizorului, cautand in special emisiuni de divertisment, filme – mai putin cele politiste -, topuri muzicale, emisiuni despre cinematografie, stiinta si tehnica.

• Asculta radioul intre trei si cinci ore pe zi, iar genurile de muzica preferate sunt disco, slow, dance, etno, soul, R&B, latino si muzica de petrecere.

• Sunt cititori fideli de ziare, reviste saptamanale si lunare.

• In timpul liber, practica sport si navigheaza pe internet.

• Frecventeaza barurile, cafenelele, cluburile, discotecile si restaurantele fast food cel putin o data pe saptamana.

• Sunt persoane active, ambitioase, creative si spontane, aflate in continua cautare de informatii, preocupate de propria imagine, dornice sa incerce produse noi.

• Obisnuiesc sa consume si alte bauturi alcoolice, in special bere, vin imbuteliat, lichior si coniac.

Sursa: TGI Romania, Mercury Research (Esantion reprezentativ la nivel urban, persoane cu varsta peste 18 ani; date culese in perioada septembrie 2004 – august 2005)