Producţia industrială a avansat cu 7% la 9 luni, susţinută de industria auto, echipamentelor electrice şi mobilei

Producţia industrială a revenit pe creştere în luna septembrie, cu un ritm peste aşteptări, de 2,4%, astfel că după primele nouă luni avansul a ajuns la un nivel impresionant, de 7% comparativ cu perioada similară din 2012, pe serie brută, susţinută în special de industriile auto, textilă, a mobilei şi a echipamentelor electrice, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele nouă luni, pe serie brută, industria prelucrătoare a avansat cu 8,5%, iar industria extractivă cu 3,2%. În acelaşi timp, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,9%.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 9 luni din 2013, producţia industrială a crescut cu 6,2%, datorită avansului de 8% al industriei prelucrătoare şi de 2,8% al industriei extractive, care au compensat scăderea de 4,6% a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,5%), în industria bunurilor de capital (+11,1%), în industria bunurilor intermediare (+7,9%) şi în industria bunurilor de uz curent (+4,5%). Industria energetică a scăzut cu 3,6%.
“Spre deosebire de vânzarea cu amănuntul, producţia industrială a înregistrat un trimestru slab, dar a încheiat într-o notă foarte puternică. După datele slabe din august, am constatat semne de oboseală care păreau să exagere ritmul încetinirii. Opinia noastră se baza pe faptul că multe grupuri industriale au afişat simultan o scădere a producţiei pe timpul concediilor de vară, ceea ceea ce însă nu am ajustat eficient în statistica noastră. Astfel, în vreme ce noi am estimat că contracţiile lunare se vor sfârşi în septembrie, aşteptându-ne la o creştere de 0,7%, aceasta a fost zdrobită de cifra efectivă de 2,4%. În plus, datele din august au fost revizuite în urcare, astfel că scăderea lunară iniţială de 1% a fost tăiată la jumătate de punct după rectificare”, spun analiştii ING ank România.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 9 luni din 2013, producţia industrială a crescut cu 6,2%, datorită avansului de 8% al industriei prelucrătoare şi de 2,8% al industriei extractive, care au compensat scăderea de 4,6% a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Salturi impresionante în septembrie
Faţă de luna august, producţia industrială a urcat cu 19,5% în septembrie, pe serie brută, susţinută în principal de industria prelucrătoare (22,8%) şi industria extractivă (6,1%), în timp ce producţia de furnizare a energiei a scăzut cu 3,3%.
Din cadrul industriei prelucrătoare, pe serie brută, creşteri impresionante s-au consemnat la producţia auto (61,4%), fabricarea de medicamente (72,9%), fabricarea produselor textile (41,5%), industria pielăriei (25,2%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice (58,4%), fabricarea echipamentelor electrice (33,8%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (26%).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (+39,9%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,7%), în industria bunurilor intermediare (+13,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (+9,3%). Industria energetică a scăzut cu 1,9%.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrial a crescut cu 2,4% în septembrie faţă de luna august, ca urmare a creşterii industriei extractive (+5,9%) şi industriei prelucrătoare (+1,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,9%), în industria bunurilor intermediare (+4,5%), în industria bunurilor de uz curent (+3,5%) şi în industria bunurilor de capital (+2,5%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.
Cine a produs mai mult în primele 9 luni
Din cadrul industriei prelucrătoare, care a avansat cu 8,5% în primele nouă luni, pe serie brută, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la fabricarea autovehiculelor rutiere (14,8%), fabricarea echipamentelor electrice (19,7%), fabricarea altor mijloace de transport (13,1%), fabricarea de mobilă (10,9%), repararea şi întreţinerea maşinilor (11,8%) şi fabricarea produselor textile (10,4%).
Din cadrul industriei extractive, unde producţia a urcat cu 3,2% în primele nouă luni, cel mai mare avans s-a consemnat la producţia din activităţi de servicii anexe extracţiei (25%).