Cresterea inregistrata de productia industriala s-a diminuat in primele sase luni ale anului in curs, comparativ cu performantele inregistrate anul trecut. In primul semestru, cresterea a fost de numai 2,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce in 2002 a fost consemnata o crestere de 6%. Productia industriei prelucratoare, care in ultimii ani a avut cea mai buna dinamica, se pare ca si-a epuizat resursele de crestere. In primele sase luni, productia din acest sector s-a majorat cu 3,6%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce in 2002 fusese consemnat un salt de 7,9%, iar in 2001, de 9,6%.
Ramurile industriale care se situeaza in topul exporturilor au inregistrat chiar scaderi, comparativ cu prima jumatate a anului trecut. In metalurgie, dupa cresterile sustinute, inregistrate in 2002 comparativ cu 2001, in acest an productia se situeaza sub nivelul anului trecut. Productiile lunare de produse metalurgice in 2003 au fost cu pana la 30% mai mici ca in lunile corespunzatoare din 2002, iar media primului semestru indica o scadere de peste 20%, fata de perioada similara a anului trecut. Analiza exporturilor de produse metalurgice, realizata in aceasta perioada indica o intarire a tendintei crescatoare. Exporturile exprimate in euro au crescut in acest semestru cu 7%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, reprezentand 13% din totalul exporturilor romanesti. Necesarul intern de produse metalurgice este completat de produsele provenite din importuri, care au crescut la acest capitol cu 14%, in aceeasi perioada analizata.
Dupa ce ani de zile industria confectiilor s-a dezvoltat continuu, in ultimul timp si productia articolelor de imbracaminte si exporturile in acest domeniu tind sa se plafoneze. In 2001, cresterea a fost de peste 15%, iar anul trecut de 10%. In primele sase luni din acest an, ramura confectiilor a avansat cu numai 1%, iar pana la sfarsitul anului este greu de presupus ca se va inregistra un boom in acest domeniu. Criza economica din tarile care compun Uniunea Europeana incepe sa-si spuna cuvantul, cererea fiind mai redusa in acest an. Piata interna nu este capabila sa asigure o cerere corespunzatoare, productia fiind orientata preponderent spre piata UE. Industria, care asigura circa 25% din incasarile provenite din exporturi, nu mai are potential de crestere. Dezvoltarea acestui sector se observa si din evolutia numarului de angajati. Daca in anul 2000, in sectorul confectiilor si tricotajelor erau angajate 335.000 de persoane, in prezent societatile de profil au 363.000 de angajati, ceea ce reprezinta o crestere cu 10% a personalului. Scaderea competitivitatii societatilor romanesti va determina companiile occidentale sa-si mute capacitatile de productie in alte tari din est, unde munca de lucru este mai ieftina.
In domeniul energetic, productia de energie electrica a fost in crestere cu 6,6% fata de perioada similara a anului trecut. Cresterea a venit, in egala masura, din partea industriei si a populatiei. Majorarea consumului la populatie intr-o luna de vara este neobisnuita, dar denota imbunatatirea dotarilor din locuinte. Facilitarea accesului la credite a condus la majorarea achizitiilor de combine frigorifice si de aparate de aer conditionat.
Tot dezvoltarea vanzarilor in rate a bunurilor de folosinta indelungata a determinat cresterea productiei interne, dar si a importurilor de produse din aceasta categorie. Productia interna a bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 16,6% in primul semestru din 2003, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile s-au majorat cu 9%. Productia interna nu poate face fata cresterii bruste a cererii, importurile fiind necesare pentru acoperirea deficitului.
Productia industriala a crescut mai incet in 2003
14 august 2003, 12:00
Ultima modificare în 14 august 2003, 15:00
Cresterea inregistrata de productia industriala s-a diminuat in primele sase luni ale anului in curs, comparativ cu performantele inregistrate anul trecut. In primul semestru, cresterea a fost de numai 2,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce in 2002 a fost consemnata o crestere de 6%. Productia industriei prelucratoare, care in ultimii ani a avut cea mai buna dinamica, se pare ca si-a epuizat resursele de crestere. In primele sase luni, productia din acest sector s-a ma
Etichete: anului,
arhiva,
comparativ,
perioada,
trecut
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook