Datele arată că producţia industrială a celei de-a treia economii a lumii continuă să se recupereze după cutremurul şi tsunamiul din martie, care au afectat grav fabrici şi lanţuri de distribuţie şi au determinat o scădere a acestui indicator cu 15,3% în luna respectivă.
Creşterea din iulie este mai mică decât cea aşteptată de analişti, conform cotidianului Nikkei, deoarece restricţiile privind electricitatea, motivate prin inactivitatea majorităţii centralelor nucleare din Japonia după accidentul de la Fukushima, au avut o influenţă, aparent, asupra acestei creşteri.
Indicele producţiei în fabricile şi minele nipone s-a situat în iulie la 93,2 puncte faţă de o bază de 100 de puncte stabilită în 2005, în timp ce, comparativ cu aceeaşi lună din 2010, producţia s-a redus cu 2,4%, conform datelor preliminare ale Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei.
Sectoarele industriale care au contribuit cel mai mult la creşterea din iulie au fost cel al echipamentelor de transport, al echipamentelor electronice de informare şi comunicare. Creşteri s-au înregistrat producţia de autovehicule de călători, la cea de telefoane mobile şi de componente auto.
Producţia industrială, care măsoară activitatea fabricilor japoneze, este considerată un indicator cheie pentru anticiparea evoluţiei economiei nipone, care depinde în foarte mare măsură de sectorul de prelucrare.
SURSA: Agerpres