Producția industrială a scăzut cu 2%. Date oficial INS

industrie

SURSA FOTO: Dreamstime

Producția industrială a scăzut cu 2%, anunță luni, 14 octombrie, Institutul Naţional de Statistică (INS). INS spune că scăderea aceasta a avut loc în primele 8 luni, în comparație cu perioada similară din anul trecut.

Producția industrială a înregistrat o scădere de 2%

Conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele opt luni, producția industrială a înregistrat o scădere de 2% în termeni absoluți, iar ajustată după sezonalitate și numărul de zile lucrătoare, diminuarea a fost de 1,4%.

Datele INS indică faptul că, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, producția industrială, în termeni absoluți, a scăzut cu 2%.

Această diminuare s-a datorat declinului înregistrat în cele trei sectoare industriale:

  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,5%)
  • industria prelucrătoare (-1,6%)
  • și industria extractivă (-0,6%)

Între 1 ianuarie și 31 august 2024, producția industrială, ajustată pentru zilele lucrătoare și sezonalitate, a înregistrat o reducere de 1,4% față de aceeași perioadă din 2023.

Această scădere a fost influențată de diminuarea activității în sectoarele de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,9%), industria prelucrătoare (-1%) și industria extractivă (-0,5%).

SURSA FOTO: Dreamstime

Diminuare a producției industriale cu 12,8% în august

În august 2024, producția industrială, în termeni absoluți, a înregistrat o diminuare de 12,8% comparativ cu luna anterioară.

Această scădere a fost rezultatul contracțiilor în cele trei sectoare industriale:

  • industria prelucrătoare (-14,3%)
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,8%)
  • industria extractivă (-1,2%)

În raport cu luna anterioară, producția industrială ajustată pentru zilele lucrătoare și sezonalitate a crescut cu 1,1%. Această îmbunătățire se datorează în principal avansului înregistrat de industria prelucrătoare, care a crescut cu 1,7%.

Atât sectorul energiei electrice și termice, cât și cel al gazelor, apei calde și aerului condiționat, au înregistrat o scădere de 4,5%, în timp ce industria extractivă a avut o diminuare de 1,2%.

Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, producția industrială în termeni absoluți a înregistrat o diminuare de 4,3%.

Această scădere a fost influențată de reducerea activității în sectorul energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5%), precum și în industria prelucrătoare (-4,5%) și în industria extractivă (-0,4%).

A scăzut pentru zilele lucrătoare

Producția industrială ajustată pentru zilele lucrătoare și sezonalitate a scăzut cu 2% față de aceeași lună a anului precedent. Această tendință negativă a fost determinată de declinul înregistrat în sectorul energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,7%) și de contracția din industria prelucrătoare (-2%).

Sectorul extractiv a menținut un nivel constant.