Producția industrială a scăzut în cele mai mari economii ale zonei euro. Cum s-a ajuns la această situație?

Producția din sectorul auto al Franței a scăzut cu aproximativ 15% în septembrie, comparativ cu luna august. Totuși, producătorii de maşini şi componente auto din Germania au observat îmbunătăţiri, chiar dacă producţia s-a contractat pe alte segmente, conform reuters.com

Potrivit datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială în Germania a scăzut cu 1,1% în septembrie, după un declin de 3,5% în august, în timp ce economiştii se aşteptau la un avans de 1% în septembrie. Comparativ cu trimestrul precedent, producţia industrială a scăzut cu 2,4% în perioada iulie-septembrie 2021 şi este cu 9,5% sub nivelul din februarie 2020, înaintea pandemiei.

Perspectivele privind producţia industrială a Germaniei se înrăutăţesc

Perspectivele privind producţia industrială a Germaniei se înrăutăţesc deoarece firmele se aşteaptă ca deficitul de materii prime să persiste până la finalul lui 2022. Creşterea preţurilor energiei reprezintă un factor negativ suplimentar care afectează producţia.

„Viitoarele trimestre vor rămâne dificile”, a transmis Thomas Gitzel, economist la VP Bank.

În Franţa, producţia industrială a scăzut cu 1,3% în septembrie, comparativ cu august, fiind primul declin din ultimele luni, arată datele preliminare publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee).

Dacă producţia industrială în trimestrul trei din 2021 a crescut cu 2,8% faţă de anul trecut, rămâne totuşi cu 5,2% sub nivelul de dinaintea pandemiei, a apreciat Insee.

Conform datelor Eurostat, Germania şi Italia au fost anul trecut principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri.

Germania se află într-o situație foarte dificilă

De asemenea, amintim că situația din Germania a fost înregistrată în contextul în care Institutul Robert Koch a înregistrat joi 33.949 de cazuri noi COVID în Germania, cu 6.000 mai multe decât săptămâna trecută.

„Situaţia este gravă”, a avertizat la postul ZDF Helge Braun, mâna dreată a Angelei Merkel al cancelarie. „Constatăm deja o ocupare masivă (în spitale) în Turingia şi Saxonia”, două regiuni deosebit de afectate a anunţat el.

„Important este ca cetăţenii să înţeleagă că iarna va fi, din nefericire, din nou problematică”, avertizează acest medic de formaţie, care îi îndeamnă pe germani la ”prudenţă”.