În schimb, producția industrială din celelalte sectoare a înregistrat scăderi, potrivit datelor înregistrate de Institutul Național de Statistică (INS). Mai precis, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,2%, iar industria extractivă cu 2,4%.

Producția industrială continuă să scadă pe termen lung

Pe de altă parte, dacă se ia în calcul producția industrială ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în februarie s-a înregistrat o scădere de 2,1% față de ianuarie. Această scădere a fost influențată de contracția industriei prelucrătoare cu 2,7% și a industriei extractive cu 0,6%. Totuși, sectorul de producție și furnizare de energie a avut o evoluție pozitivă, cu o creștere de 3,4%.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, februarie 2024, producția industrială brută a fost mai mică cu 5,2%. Această contracție a fost determinată de scăderea industriei extractive cu 6,7% și a industriei prelucrătoare cu 6,1%. În contrast, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 0,9%.

economie, Romania, criza economica, grafic
SURSA FOTO: Dreamstime

S-a înregistrat un declin în perioada cumulată ianuarie-februarie 2025

În ceea ce privește datele ajustate sezonier, producția industrială a fost, în februarie 2025, cu 3,2% mai mică decât în aceeași lună din 2024. Industria extractivă a scăzut cu 6,3%, iar industria prelucrătoare cu 3,7%. Sectorul energetic, însă, a înregistrat o creștere de 2,5%.

În perioada cumulată ianuarie-februarie 2025, comparativ cu intervalul similar din 2024, producția industrială a înregistrat un declin atât ca serie brută, cu 3,9%, cât și ca serie ajustată sezonier, cu 0,6%. Aceste date conturează o imagine mixtă, cu o evoluție lunară pozitivă, dar cu o tendință anuală în scădere, reflectând provocările persistente în sectoarele industriale esențiale.

Producția din zona euro a crescut în februarie

Conform datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, producția industrială din zona euro a crescut peste așteptări în februarie. Mai precis, producția a crescut cu 1,1%, în timp ce economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere de 0,3%.

În ianuarie, producția din cele 20 de țări care folosesc moneda euro a crescut cu 0,6% (revizuire de la +0,8%). Pe parcursul unui an, producția a înregistrat o creștere surprinzătoare de 1,2% în februarie, după o scădere de 0,5% (revizuită de la 0,0%) în ianuarie.