În China, indicele PMI al activităţii din industria prelucrătoare a urcat în februarie la cel mai ridicat nivel din octombrie 2011, un semn că a doua economie a lumii a rezistat declinului exporturilor, provocat de încetinirea economiei mondiale, transmite Xinhua.
Indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arată situaţia economică din sectorul manufacturier, a crescut luna trecută la 51% de la 50,5% în ianuarie, 50,3% în decembrie şi 49% în noiembrie, depăşind estimărilor analiştilor, care se aşteptau la un indice de 50,7%. Un indicator PMI de peste 50 indică o expansiune a activităţii din industria prelucrătoare comparativ cu valoarea din luna precedentă, iar sub valoarea 50 indicatorul reflectă o contracţie, în timp ce 50 sugerează o stagnare, conform Agerpres.
Un alt index, la comenzile noi pentru exporturi, a urcat la 51,1%, indicând un avans pentru prima dată în ultimele patru luni şi cel mai ridicat nivel din mai 2011.
Încetinirea creşterii economiei Chinei ar putea determina autorităţile de la Beijing să relaxeze şi mai mult politica monetară şi politicile fiscale, ceea ce ar putea stimula economia începând cu trimestrul al doilea din 2012, apreciază unii analişti.
Scăderea investiţiilor străine este o sursă de îngrijorare pentru oficialii chinezi, în condiţiile în care ritmul de creştere economică a încetinit în ultimele trei trimestre, iar mulţi analişti se aşteaptă ca în 2012 PIB-ul Chinei să înregistreze o creştere mai mică de 9%, ceea ce ar fi pentru prima dată după 2001.