Industria prelucrătoare a crescut cu 9,4%, cea extractivă cu 8,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a majorat cu 5,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilor intermediare (+16,8%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,3%), în industria bunurilor de capital (+7,9%), în industria energetică (+4,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,5%).

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitatea crescut cu 8,9% datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+9,7%), industria extractivă (+7,1%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,3%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+15,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,2%), industria bunurilor de capital (+8,0%), industria energetică (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,2%).

Potrivit datelor INS, în luna mai 2011, producţia industrială (serie brută), a crescut faţă de luna precedentă cu 8,4%, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 10,7% şi industriei extractive cu 0,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri şi anume în industria bunurilor de capital (+19,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,7%), industria bunurilor intermediare (+8,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,7%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.

De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,6%, datorită industriei prelucrătoare (+2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,7%, respectiv cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+4,0%), în industria bunurilor intermediare (+1,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Industria energetică a scăzut cu 1,8%.

În luna mai 2011, roducţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,1%. Cele trei sectoare industriale care au înregistrat creşteri au fost industria extractivă (+18,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,6%) şi industria prelucrătoare (+6,5%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor intermediare (+11,7%), industria energetică (+8,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,5%), industria bunurilor de capital (+5,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,5%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 8,0%, datorită creşterilor industriei extractive (+16,0%), industriei prelucrătoare (+7,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,2%).

De asemenea, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+13,2%), în industria energetică (+7,3%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,6%), în industria bunurilor de capital (+3,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,7%).
SURSA: Agerpres